Contaminarea încrucișată, risc mortal. Cum să prevenim îmbolnăvirea prin legume și fructe

contaminarea incrucisata - FOTO: Freepik@pressfoto
O simplă legumă, aparent inofensivă, poate deveni dușmanul invizibil. Cartofii ne pot ucide în câteva zile.

Vezi și: Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic

Atunci când se pregătește carne crudă, mulți oameni iau precauții: își spală mâinile, folosesc unelte separate și spală imediat tocătoarele. Cu toate acestea, o astfel de diligență scade adesea atunci când vine vorba de pregătirea legumelor.

De exemplu, după o clătire rapidă a cartofilor, nu este neobișnuit să folosești același cuțit pentru a tăia un măr sau a toca salată. Șefii și experții în siguranța alimentelor avertizează că această practică poate duce la contaminare încrucișată.

Riscurile contaminării încrucișate

Curățarea suprafețelor, uneltelor și produselor alimentare este crucială pentru siguranța alimentară, chiar și atunci când se manevrează alimente aparent inofensive, cum ar fi cartofii.

Julian Bond, șef de bucătărie și vicepreședinte al Institutului Pacific de Arte Culinare, subliniază acest punct în școala sa culinară. El îi întreabă pe studenți cine își spală tocătoarele după ce a tăiat pui, iar toate mâinile se ridică. Dar când pune aceeași întrebare despre cartofi, nimeni nu răspunde.

"Produsele sunt adesea legate de boli alimentare", observă Bond, potrivit Huff Post.

Potențialul de contaminare de la legume este real, iar este important să recunoaștem că spălarea mâinilor și uneltelor după manipularea cărnii crude nu elimină riscurile pe care le prezintă legumele crude.

Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei

Contaminare încrucișată - FOTO: Freepik

Patogenii prezenți pe cartofi

Ce anume ar putea fi prezent pe cartofii tăi care ar putea ajunge să contamineze cuțitul și tocătorul? Donald Schaffner, șeful departamentului de științe alimentare de la Universitatea Rutgers, explică la ce să fim atenți.

"Microorganismele patogene asociate cu cartofii cruzi sunt cele care se găsesc în pământ", a eplicat Donald Schaffner

El subliniază că patogenii formatori de spori, cum ar fi Bacillus cereus, Clostridium botulinum și Clostridium perfringens, sunt deosebit de îngrijorători.

Acești patogeni, care pot proveni din sol sau din îngrășământ animal necompostat corect, pot provoca probleme gastrointestinale. Din fericire, Schaffner ne asigură că ar trebui să consumăm o cantitate semnificativă din acești patogeni pentru a ne îmbolnăvi, deoarece sunt clasificați ca "patogeni cu doză mare". Cu toate acestea, riscurile cresc atunci când alimentele oferă condiții favorabile pentru creșterea lor.

Vezi și: Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul. Apar în fazele incipiente ale bolii

Amenințarea patogenilor cu doză mică

Spre deosebire de patogenii cu doză mare asociați cu cartofii, bacteriile periculoase, cum ar fi Salmonella, E. coli și Campylobacter, intră în categoria celor cu doză mică, ceea ce înseamnă că chiar și o cantitate mică poate duce la infecție.

Gătirea adecvată rămâne cea mai eficientă metodă de eliminare a acestor patogeni, potrivit lui Darin Detweiller, profesor asociat de predare la Universitatea Northeastern.

Vezi și: Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului

Importanța spălării mâinilor

Pandemia a subliniat importanța spălării frecvente a mâinilor. Spălarea mâinilor înainte și după manipularea oricăror produse alimentare este o rutină esențială, chiar și atunci când folosești cartofi pentru scopuri non-alimentare, cum ar fi proiectele de artizanat.

Pentru a preveni și mai mult contaminarea încrucișată, Schaffner recomandă utilizarea unor tocătoare separate și curate pentru produsele alimentare gata de consum, cum ar fi merele.

"O practică bună este să prepari legumele tocate gata de consum pe un tocător curat care nu a intrat anterior în contact cu produse crude", afirmă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel