Știai că data și grosimea primei...
Vezi și: Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major
Cercetările leagă consumul de lapte de riscuri pentru sănătatea inimii la femei. Un studiu recent de la Universitatea Uppsala din Suedia a ridicat îngrijorări cu privire la consumul regulat de lapte și impactul său potențial asupra sănătății inimii, în special la femei.
Conform cercetării, consumul zilnic de 400 ml sau mai mult de lapte de vacă ar putea fi legat de un risc cu 5% mai mare de boală coronariană la femei, o afecțiune adesea denumită "ucigaș tăcut" din cauza lipsei simptomelor. Riscul pentru inimă pare să crească la o cantitate mai mare de lapte consumat zilnic, arătând o creștere de 12% a riscului pentru 600 ml pe zi și de 21% pentru 800 ml.
Oamenii de știință suspectează că lactoza, zahărul din laptele de vacă, este un factor principal în acest risc crescut, provocând inflamații și deteriorări celulare care pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a inimii. Interesant este că acest risc pare a fi unic pentru femei, cercetătorii observând că bărbații par să poată digera lactoza fără a experimenta aceleași efecte dăunătoare, potrivit BMC Medicine.
Vezi și: Afecțiunile cardiace, impact asupra creierului. Duc la degradarea neuronală
Vezi și: Singurătatea, asociată cu mortalitatea crescută. Supraviețuitorii de cancer, cei mai afectați
Autorii studiului recomandă trecerea la produse lactate fermentate, precum iaurtul sau smântâna, care ar putea oferi o opțiune mai sigură pentru consumatorii de lapte. Aceste alternative pot oferi beneficii nutriționale similare fără riscurile pentru inimă asociate cu laptele nefermentat.
Profesorul Karl Michaëlsson, unul dintre autorii studiului, a subliniat că "înlocuirea laptelui nefermentat cu o cantitate moderată de lapte fermentat ar putea reduce riscurile" asociate cu bolile de inimă, potrivit Mirror.
Vezi și: Spitalul care nu are nicio infecție nosocomială. Prof. dr. Marian Burcea: Măsuri stricte
Consumul zilnic de lapte, asociat cu bolile de inimă - FOTO: Freepik@Flowo
British Heart Foundation (BHF) a răspuns la aceste concluzii, amintind publicului că laptele rămâne o sursă bună de proteine și calciu. Deși BHF nu recomandă eliminarea laptelui din diete, încurajează persoanele preocupate de aportul caloric să opteze pentru variante cu un conținut redus de grăsimi. Această abordare, sugerează ei, poate ajuta la echilibrarea riscurilor potențiale fără a renunța la beneficiile nutriționale ale laptelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...