Consumul excesiv de antibiotice, dăunător. Ministerul Sănătății înființează Comitetul Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene

consumul excesiv de antibiotice - FOTO: Freepick
Consumul excesiv de antibiotice este un fenomen îngrijorător la nivel național. 

Consumul excesiv de antibiotice îi îngrijorează pe oficialii din Ministerul Sănătății. În acest context, Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională Hotărârea de Guvern pentru modificarea Hotărârii nr. 879 / 2018 privind înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene. 

Antibioticele salvează vieți, dar le și periclitează

”Antibioticele au reprezentat un progres medical major care a permis salvarea a milioane de vieți și reducerea sechelelor și duratei de evoluție a infecțiilor la miliarde de pacienți în ultimii 75 de ani. Din păcate, utilizarea antibioticelor are ca efect nedorit inevitabil creșterea rezistenței microbiene față de acestea; este limitată astfel eficiența antibioticelor existente, situație cu atât mai frustrantă cu cât în aproximativ 50% din cazuri nu există o justificare medicală pentru a le utiliza, conform OMS.

Pe măsură ce a crescut consumul de antibiotice (cu aproximativ 40% la nivel global doar între anii 2000 și 2010) au fost identificați germeni multirezistenți și chiar complet rezistenți la antibiotice, în primul rând în mediu spitalicesc. Creșterea continuă a rezistenței microbiene la antibiotice a atins în ultimii 15-20 de ani nivelul unei amenințări extrem de serioase la adresa sănătății populației la nivel global; fenomenul este o consecință nedorită a utilizării antibioticelor (fie ea justificată sau nu), precum și a transmiterii interumane a germenilor rezistenți.

Una dintre modalitatile de manifestare a acestei probleme este aparitia de infectii nosocomiale cu germeni rezistenti la antibiotice, care aduc un risc considerabil pentru siguranta pacientului internat in unitati medicale. Ca reacție la această evoluție au fost elaborate strategii și planuri de acțiune, atât de organisme internaționale specializate cum este Organizația Mondială a Sănătății, dar și la nivel politic national (inclusiv cu includerea în strategii de securitate națională) sau internațional (Uniunea Europeană)”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Ce cancere dau metastaze cerebrale. Cum știi dacă ai tumoare pe creier. Dan Benția: Creierul și coloana vertebrală, favoritele metastazelor. Se tratează cu lumină și GPS

Situație îngrijorătoare

”Situația din România este ingrijoratoare; avem o cunoaștere limitată a dimensiunilor sale în țara noastră, datele disponibile indica un nivel crescut al acestei rezistente și au fost parcurși prea puțini pași (inclusiv în comparație cu celelalte state europene) către controlul rezistenței microbiene. 

Perioada actuală poate fi caracterizată prin:

Nivel ridicat al consumului de antibiotice (între primele cinci state din Europa, cu 70% peste media europeană; ceva mai mult de 3% din populația României folosește antibiotice în fiecare zi) Utilizarea frecventă nejustificată de antibiotice; sunt utilizate în exces antibiotice de rezervă– cu spectru ultralarg; Rezistența bacteriană: datele existente (primele locuri în Europa la germeni importanți în infecții asociate asistenței medicale și comunitare: MRSA, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli).

Infecții asociate asistenței medicale reprezintă o categorie importantă prin faptul că sunt produse mult mai frecvent de germeni multirezistenți și de aceea uneori necesită tratamente antibiotice de rezerva; problemele majore existente sunt: subraportarea majoră, măsuri insuficiente de control al acestor infecții (afirmație care poate fi susținută prin evoluția emergentă și endemicizarea infecțiilor cu Clostridium difficile în spitalele din România).

În mediul spitalicesc, acolo unde se folosesc mai frecvent antibiotice, inclusiv de rezervă, și există o circulație mai frecventă de germeni cu rezistență sporită la aceste antibiotice, pacienții internați pentru îngrijirea diverselor afecțiuni (unele care afectează imunitatea antiinfecțioasă) pot dezvolta o infecție asociată asistenței medicale, uneori cu potențial evolutiv sever.  

Vezi și: Alunițele care se transformă în melanom. Medic: Apare ca o mică leziune brună, neagră, la început inocentă. 2-3 milimetri, dar se va dezvolta pe parcurs

Grup de experți

Prin prezentul act normativ se propune modificarea componenței Comitetului Național pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene.  Având în vedere că unele ministere nu au implicații majore în activitatea CNLRA, este necesară excluderea lor din CNLRA.

CNLRA este coordonat de Ministerul Sănătății și are în componenţă următoarele structuri:

a) Consiliul de conducere;

b) Grupul de experţi;

c) Secretariatul tehnic.

Consiliul de conducere al CNLRA este format din câte 2 reprezentanţi (1 reprezentant titular și 1 membru supleant) ai următoarelor autorităţi centrale şi organizaţii profesionale neguvernamentale:

Ministerul Sănătăţii; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Casa Naţională de Asigurări de Sănătate; Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate; Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA); Institutul Naţional de Sănătate Publică; Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş"; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"; Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

”Vicepreşedintele va fi desemnat prin ordin comun al Președintelui Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Grupul de experţi reprezintă organul tehnic al CNLRA şi este format din 15 membri, desemnaţi de autorităţile publice prevăzute la alin. (5) pentru o perioadă de 3 ani. Membrii grupului de experţi se numesc prin act administrativ al conducătorului instituţiei pe care o reprezintă, pe domeniul specific şi comun cu cel al CNLRA.  Grupul de experţi propune şi recomandă Consiliului de conducere în vederea elaborării deciziilor în domeniile sale de intervenţie”, mai notează Ministerul Sănătății.

Vezi și: Genele false, ce trebuie să știi. Gianina Ilie: Cad oricum, și dacă avem extensii și dacă nu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel