Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cercetătorii Penn State au folosit date despre dietă și sănătate mintală colectate de la peste 24.000 de adulți americani între 2005 și 2016 pentru a realiza un studiu, publicat în Journal of Affective Disorders (link direct studiu) privind legătura dintre consumul de ciuperci și depresie. Ei au descoperit că persoanele care au mâncat ciuperci au șanse mai mici de a avea depresie.
Potrivit cercetătorilor, ciupercile conțin ergotioneină, un antioxidant care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a țesuturilor din organism. Studiile au arătat că antioxidanții ajută la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia.
„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de aminoacid ergotioneină - un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de organismul uman”, a declarat cercetătorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat în epidemiologie de la Colegiul de Medicină de la Penn State. „A avea niveluri ridicate de ergotioneină poate reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce și simptomele depresiei”, a continuat el.
Ciupercile albe, care sunt cel mai frecvent consumat soi de ciuperci, conțin potasiu, despre care se crede că scade anxietatea. În plus, anumite alte specii de ciuperci comestibile, în special Hericium erinaceus, cunoscută și sub numele de Coama leului, care pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorilor de creștere a nervilor, ceea ce ar putea avea un impact asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv a depresiei.
Potrivit cercetătorilor, femeile albe non-hispanice cu studii superioare erau mai predispuse să mănânce ciuperci. Vârsta medie a participanților chestionați a fost de 45 de ani, iar majoritatea (66%) erau oameni albi non-hispanici. Cercetătorii au observat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci și rate mai mici de depresie după ce au luat în considerare socio-demografia, factorii de risc majori, bolile auto-raportate, medicamentele și alți factori dietetici. Ei au spus, totuși, că nu există un beneficiu suplimentar clar cu aportul relativ mare de ciuperci.
„Studiul se adaugă listei posibilelor beneficii asupra sănătății ale consumului de ciuperci”, a declarat Joshua Muscat, cercetător la Institutul de Cancer al Penn State și profesor de științe ale sănătății publice.
Echipa sa a efectuat o analiză secundară pentru a vedea dacă riscul de depresie poate fi redus prin înlocuirea unei porții de carne roșie sau de carne procesată cu o porție de ciuperci în fiecare zi. Cu toate acestea, constatările arată că această substituție nu a fost asociată cu risc mai mici de depresie.
Înainte de această cercetare, au existat puține studii care să examineze asocierea dintre consumul de ciuperci și depresie, iar majoritatea au fost studii clinice cu mai puțin de 100 de participanți. Cercetătorii au spus că acest studiu evidențiază importanța potențială clinică și pentru sănătatea publică a consumului de ciuperci ca mijloc de reducere a depresiei și de prevenire a altor boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...