Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul

branza - FOTO: Freepik
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Japonia sugerează că consumul regulat de sandvișuri cu brânză ar putea reduce riscul de demență. Studiul a indicat că persoanele care includ brânza în dieta lor obțin rezultate mai bune la testele cognitive, ceea ce sugerează o posibilă scădere a riscului de a dezvolta această afecțiune.

Cercetătorii de la Tokyo au monitorizat 1.516 persoane cu vârste de peste 65 de ani, urmărind aspecte legate de sănătate, activitate fizică și obiceiuri alimentare. Au analizat o varietate de date, inclusiv dieta, istoricul căderilor, afecțiuni cronice, masă musculară, grăsime corporală, tensiune arterială, dimensiunea gambei, forța de prindere, viteza de mers, nivelurile de colesterol și starea mentală.

Studiul a constatat că 80% dintre participanți consumau brânză cu regularitate, fie zilnic, fie la două zile sau de două ori pe săptămână.

Constatările studiului

Persoanele care consumau brânză au obținut un scor mediu de 28 la testele cognitive, comparativ cu 27 pentru cei care nu consumau brânză. De asemenea, aceștia aveau o tensiune arterială mai mică, talie mai subțire și mers mai rapid.

Totuși, consumatorii de brânză aveau niveluri mai ridicate de colesterol și zahăr din sânge. În contrast, cei care nu consumau brânză aveau probleme precum mers mai lent, mai puțini dinți, mușchi ai gambei mai mici și o incidență crescută a incontinenței urinare și anemiei.

Vezi și: Cinci simptome ale cancerului. Apar chiar dacă ești sănătos

Brânza previne declinul cognitiv - FOTO: Freepik@Racool_studio

Cercetări viitoare

Publicat în jurnalul "Nutrients" - MDPI, studiul sugerează că un consum ridicat de produse lactate, inclusiv brânză, ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de demență. Totuși, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care brânza poate influența sănătatea cognitivă.

Cum poate brânza să prevină declinul cognitiv

Patrick Porter, Ph.D., expert în neuroștiințe și fondator al BrainTap, explică modul în care brânza și produsele lactate pot contribui la menținerea sănătății cognitive. Conform acestuia, un creier sănătos depinde de o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali.

"Brânza și produsele lactate furnizează nutrienți precum colina și aminoacizii, care sunt fundamentali pentru neurotransmițători, substanțele chimice ce facilitează comunicarea între celulele nervoase. Acest lucru este crucial pentru funcții cognitive esențiale, cum ar fi memoria, concentrarea și luarea deciziilor", a explicat dr. Patrick Porter, potrivit Prevention.

În plus, vitaminele B12 și acizii grași omega-3 găsiți în brânză contribuie la menținerea unui sistem nervos sănătos, aspect esențial pentru funcționarea optimă a creierului.

Vezi și: Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul. Crește riscul cu 15 procente

Ce este colina

Colina este un nutrient esențial implicat în numeroase funcții vitale ale organismului, inclusiv în dezvoltarea și menținerea sănătății creierului, a ficatului și a sistemului nervos. Este esențială pentru sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător important pentru funcțiile cognitive și memorie.

Un alt rol important al colinei este în structurarea membranelor celulare, unde contribuie la integritatea și fluiditatea acestora. Deficiențele de colină pot duce la probleme de sănătate, inclusiv disfuncții hepatice și tulburări neurologice.

Colina se găsește în mod natural în alimente precum ficatul de vită și de pui, somonul, ouăle, dar și în nuci, semințe și unele legume crucifere. Deși organismul produce o anumită cantitate de colină, este crucial să o obții din alimentație pentru a asigura aportul necesar și a preveni posibile deficiențe, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel