Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul. Crește riscul cu 15 procente

diabet - FOTO: Freepik@fatemaakter1754
Acest aliment gustos crește semnificativ riscul de diabet. Cu toții îl consumăm. 50 de grame din acest aliment pe care îl consumăm la micul-dejun sau cină pot face ravagii în organism.

Un studiu publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a descoperit asocieri semnificative între consumul de carne și riscul crescut de diabet de tip 2. Analizând date de la aproape 2 milioane de participanți din întreaga lume, cercetarea subliniază riscurile specifice legate de carnea procesată și cea roșie neprocesată, precum și de carnea de pasăre.

Descoperiri cheie

Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, a folosit proiectul global InterConnect pentru a integra date din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. Analiza a dezvăluit că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată, aproximativ echivalentul a două felii de șuncă, este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii zece ani. În plus, consumul zilnic de 100 de grame de carne roșie este legat de un risc crescut de 10%.

Deși consumul de carne de pasăre a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de 8%, relația a fost mai puțin robustă în comparație cu carnea roșie și cea procesată. Asociația dintre carnea de pasăre și diabetul de tip 2 a fost mai slabă în diferite scenarii analitice.

Vezi și: Cele mai bune băuturi pentru rehidratare. Simptomele deshidratării și cum să o previi acasă

Metodologia studiului

Cercetătorii au folosit o metodologie inovatoare, analizând datele individuale ale participanților din diverse studii, mai degrabă decât să se bazeze pe rezultatele deja publicate. Această abordare, care a armonizat datele din 31 de studii, inclusiv 18 cu rezultate noi, a ajutat la minimizarea prejudecăților și a oferit o imagine mai precisă a riscurilor asociate cu diferite tipuri de carne.

Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul - FOTO: Freepik@fijulanam468

Implicații viitoare

Profesorul Nita Forouhi de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit de la Universitatea din Cambridge a subliniat contribuția studiului la înțelegerea impactului consumului de carne asupra sănătății.

"Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum care leagă carnea procesată și carnea roșie neprocesată de un risc mai mare de diabet de tip 2. Aceasta subliniază importanța reducerii consumului acestor tipuri de carne pentru a reduce riscul de diabet", a spus Profesorul Nita Forouhi, autor al studiului.

Vezi și: Helicobacter pylori, bacteria care îți distruge stomacul și produce ulcer și cancer gastric. Dr. Bogdan Marțian: E martor al suferinței

Cercetări viitoare

Autorul principal al studiului, dr. Chunxiao Li, a subliniat importanța investigării suplimentare a legăturii dintre consumul de carne de pasăre și diabet.

"Deși avem mai multe dovezi privind consumul de carne de pasăre decât înainte, asocierea rămâne incertă și necesită o investigație suplimentară", a explicat dr. Chunxiao Li.

Vezi și: Terapia cu radionuclizi, abordare în lupta împotriva cancerului. Dr. Mirela Gherghe: Sunt terapii țintite

Proiectul InterConnect a permis cercetătorilor să includă populații sub-reprezentate din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud, umplând golurile lăsate de cercetările anterioare, axate în principal pe SUA și Europa. Profesorul Nick Wareham, Director al MRC Epidemiology Unit, a subliniat necesitatea continuării cercetărilor în aceste și alte regiuni pentru a înțelege pe deplin impactul global al dietei asupra sănătății.

Acest studiu extins oferă o imagine mai clară asupra modului în care diferite tipuri de carne influențează riscul de diabet, consolidând recomandările dietetice existente și indicând domenii unde sunt necesare mai multe cercetări. Reducerea consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată ar putea fi o strategie cheie în atenuarea incidenței crescânde a diabetului de tip 2 la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel