6 motive absolut normale pentru care ești constipat. Cum să scapi de această problemă

Constipat - Foto: Freepick
Care sunt cele 6 motive absolut normale pentru care ești constipat și cum îți poți îmbunătăți tranzitul intestinal.

Oricât de inconfortabilă ar fi constipația, aceasta poate fi o parte normală a vieții. Citește mai departe pentru a descoperi 6 motive pentru care ești constipat și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți tranzitul intestinal.

Cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu constipația și, în funcție de cât de mult a durat episodul, s-ar putea să te simți ca și cum ai fi într-o situație disperată. Constipația este una dintre cele mai comune afecțiuni. 

Constipația, de ce apare

Constipația apare atunci când scaunul devine extreme de tare și uscat. Din aceste motive este greu de eliminate. Dacă ai scaun de trei ori pe săptămână sau chiar mai puțin, se consider că ești constipat.

Cu toate discuțiile în trend despre sănătatea intestinelor, schimbările în obiceiurile intestinale vă pot face să vă simțiți judecat sau catalogat ca fiind un mâncător nesănătos. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Stresul, îmbătrânirea, administrarea de suplimente și călătoriile pot declanșa și ele probleme legate de tranzitul intestinal, și ar putea chiar să fie o problemă de familie.

Câteva modificări ale stilului de viață ar putea fi ceea ce ai nevoie pentru a-ți ușura tranzitul intestinal.

Nu bei suficiente lichide

Băutul unei cești de cafea fierbinte pentru a începe ziua de lucru este un motiv comun pentru mulți dintre cei care se trezesc devreme. Dar, înainte să vă dați seama, este ora 14:00 și este posibil să nu fi sorbit încă nici un pahar de apă.

Dacă obținerea de suficiente lichide, în special apă, a fost dificilă în ultima vreme, ar putea fi motivul pentru care să fi constipat. Scaunul normal este compus din 74% apă, iar cu cât conținutul de apă crește, cu atât scaunul poate fi mai moale. Chiar și cea mai mică modificare a conținutului de apă poate forma un scaun tare, așa că constipația poate apărea foarte ușor. 

Apa este esențială pentru o digestie sănătoasă și ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive din alimente. În parteneriat cu fibrele alimentare, apa poate ajuta fibrele să își facă treaba de a ajuta digestia. L

Luați în considerare posibilitatea de a bea apă din sticle reîncărcabile care rămân reci și care au o gură de scurgere rabatabilă pentru a o sorbi ușor. De fiecare dată când beți, numărați cel puțin șase înghițituri. Aveți grijă să nu așteptați până când vă este sete, ci încercați să vă hidratați cu apă pe tot parcursul zilei.

Alimentația lipsită de fibre

Fibrele sunt nutrientul de bază pentru un tranzit intestinal sănătos. Dacă ați fost vreodată constipat, sfatul universal este, de obicei, să mâncați mai multe fibre. Fibrele sunt un prieten al tractului nostru digestiv.

Din fericire, aveți multe opțiuni pentru alimente bogate în fibre, inclusiv fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe. Oferiți organismului dumneavoastră o cantitate suficientă de fibre, vizând 25-35 de grame pe zi, dar asigurați-vă că beți multă apă pentru a le ajuta să-și facă treaba!

Nu faceți suficientă mișcare

O plimbare vioaie îți poate pune inima în mișcare și îți poate ajuta și digestia să se pună în mișcare. Se pare că colonul răspunde bine la activitatea fizică. În plus, exercițiile fizice pot ajuta la promovarea unui tonus muscular sănătos, care poate ajuta, de asemenea, la o digestie sănătoasă.

O revizuire din 2019 publicată în Scandinavian Journal of Gastroenterology a constatat că exercițiile fizice au arătat beneficii semnificative în îmbunătățirea simptomelor de constipație în nouă studii de exerciții fizice privind constipația. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Stresul, factor pentru constipație

Creierul și intestinul tău sunt prieteni apropiați care vorbesc adesea unul cu celălalt, iar noi numim acest lucru axa intestin-creier. Starea dumneavoastră psihologică poate face mai mult decât să vă conducă alegerile alimentare și poate avea un impact asupra sănătății dumneavoastră digestive la un nivel mai profund. 

Mai mult, depresia și stresul modifică și bacteriile intestinale din cauza hormonilor de stres și a inflamației, iar dezechilibrele bacteriilor intestinale pot contribui la constipație. Încercați să luați măsuri pentru a gestiona stresul într-un mod sănătos și discutați cu un profesionist pentru sprijin suplimentar. De asemenea, luați măsuri pentru a crește diversitatea bacteriilor intestinale prin consumul de alimente bogate în probiotice.

Medicamentele sau suplimentele alimentare pot duce la constipație

Unele suplimente de calciu și fier pot fi de vină pentru constipație. O analiză din 2019 publicată în Journal of UOEH enumeră mai multe medicamente care pot favoriza blocarea scaunelor - antihistaminice, AINS, opioide, antipsihotice, antiaritmice și diuretice, pentru a numi doar câteva.

Îmbătrânirea, factor pentru apariția constipației

Constipația este o problemă comună pentru adulții în vârstă, începând din jurul vârstei de 60 de ani. Luarea mai multor medicamente, faptul că aveți un apetit scăzut (sau un aport scăzut de fibre) și un stil de viață sedentar ar putea explica de ce constipația poate fi mai mult o realitate pe măsură ce îmbătrânim. 

Mai mult, îmbătrânirea scade senzația de sete, crescând riscul de deshidratare și constipație. Dar îmbătrânirea nu promite probleme cu toaleta și există lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă feriți de constipație. Consiliul Național pentru Îmbătrânire recomandă să beți o treime din greutatea dumneavoastră corporală în uncii. 

Sfaturi pentru a ajuta la ameliorarea constipației

În funcție de persoană, constipația poate fi o soluție rapidă. Descoperiți câteva modalități simple de a ameliora constipația.

Adăugați alimente fibroase la mesele și gustările dumneavoastră, cum ar fi adăugarea de zmeură congelată la shake-urile de dimineață sau prăjirea nucilor de casă cu chili și lămâie (și vedeți ce alte alimente mănâncă dieteticienii atunci când sunt constipați!)

Păstrați în apropiere o sticlă de apă reîncărcabilă de 32 de uncii, cu gura de scurgere, și descărcați o aplicație pentru a vă urmări aportul de apă.

Includeți în ziua dvs. 15-20 de minute de mișcare, fie că este vorba de o plimbare rapidă, o plimbare cu bicicleta sau un curs de dans recreativ.

Rămâneți în fața stresului, dar încorporați activități zilnice care vă aduc liniște și calm. Să ascultați muzică liniștitoare, să vă rugați, să meditați, să țineți un jurnal, să faceți exerciții fizice sau exerciții de respirație vă pot ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel