Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă organizează cea de-a doua ediție a Congresului de Îmbătrânire Activă, un eveniment unic în România, ce își propune să creeze un ecosistem în care toți pilonii conceptului de îmbătrânire activă sunt abordați în mod integrat.
Proiectul, considerat inovator, aduce în discuție aspecte vitale pentru o bătrânețe de calitate, de la inovații în medicină, până la implicarea administrației publice în dezvoltarea orașelor prietenoase cu vârstnicii.
"Anul acesta este cea de-a doua ediție a Congresului de Îmbătrânire Activă. Este un concept unic în România, în sensul că acest proiect își propune să fie ca un ecosistem, adică abordăm toți pilonii conceptului de îmbătrânire activă.
Aceștia sunt mai mulți, printre care abordări inovative în medicină, rolul administrației publice în crearea de ecosisteme urbane pentru vârstnici, discutăm despre ce înseamnă gestionarea financiară pe termen lung și cum să îi educăm financiar pe oameni astfel încât să ajungă să aibă o bătrânețe confortabilă din punct de vedere financiar. Discutăm despre drepturile persoanelor vârstnice și îmbunătățirea calității vieții acestora.
Vorbim despre ceea ce înseamnă îngrijirea pe termen lung, la domiciliu sau în centrele private și, mai ales din punct de vedere medical această îngrijire la domiciliu este extrem de importantă după o anumită vârstă și, mai ales, în actuala structură a familiei din România, structură în care copiii, nepoții, nu mai au timp să aibă grijă de părinți, bunici", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Îmbătrânire activă - FOTO: Freepik
Unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul congresului este îngrijirea pe termen lung, atât la domiciliu, cât și în centre specializate. În contextul actual, în care structura familiei s-a schimbat radical, îngrijirea persoanelor în vârstă devine o provocare tot mai mare.
"Dacă bunica mea a stat în aceeași casă cu străbunica, mama încă o aduce pe bunica din provincie, deja când discutăm despre generația actuală, timpul este foarte limitat, munca ne ocupă foarte mult timp și e foarte complicat să renunți la carieră ca să te poți să te dedici în întregime îngrijirii unui vârstnic.
Acest concept este unic pentru că abordarea este integrată și trebuie să ne uităm la tot ceea ce înseamnă acest proces de îmbătrânire, cum se produce și să încercăm să vedem cum putem să prevenim pentru fiecare individ în parte ca atunci când ajunge la pensie, să nu se descurce și să devină o povară pentru sistemul de pensii sau sistemul de sănătate.
Un ecosistem de genul acesta ar presupune ca toți actorii implicați în acest proces să lucreze împreună", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...