Compus din afine, efecte FABULOASE în bolile inflamatorii intestinale

Afinele  FOTO: pexels.com
Oamenii de știință au descoperit că un compus polifenolic derivat din afine poate trata bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale (BII), cauzate de inflamația cronică a căptușelilor tractului digestiv, pot fi debilitante și pot pune viața în pericol. Opțiunile terapeutice includ suprimarea răspunsului imun, dar tratamentele care conduc la vindecarea completă a BII nu sunt încă disponibile. Recent, o echipă de cercetători a descoperit un compus polifenolic derivat din afine, care prezintă efecte imunosupresoare remarcabile și poate fi util în tratarea acestor boli.

Se știe că diferite plante și produsele lor conțin ingrediente „bioactive” care pot atenua bolile umane. Acești „fitocompuși” conțin deseori proprietăți biologice restaurative, cum ar fi efecte anticanceroase, antioxidante și antiinflamatorii. 

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe din Tokyo, condusă de prof. Chiharu Nishiyama, au identificat, în ultimul lor studiu publicat în Jurnalul FASEB (link direct studiu), un compus polifenolic numit „pterostilbene” (PSB) cu puternice proprietăți imunosupresoare – ceea ce-l face o potențială opțiune terapeutică pentru bolile inflamatorii cronice, inclusiv boala inflamatorie a intestinului (BII).

Blochează inflamația

Acest compus este foarte similar cu un altul despre care se știe că are efecte medicinale importante, numit resveratrol (RSV). Dr. Takuya Yashiro, autorul corespondent al acestui raport, explică ideea care a determinat cercetarea lor: „RSV, care este un polifenol, se știe că are efecte imunomodulatoare și antiinflamatoare pronunțate asupra modelelor animale de colită ulcerativă. Prin urmare, am investigat posibilitatea altor compuși similari din punct de vedere structural cu RSV de a fi tratament pentru bolile inflamatorii intestinale”.

La pacienții cu BII, căptușeala tractului gastro-intestinal conține ulcere de lungă durată cauzate de inflamații cronice datorate unui răspuns imun crescut în organism. Aceasta implică producția excesivă de molecule legate de sistemul imunitar numite „citokine”. Mai mult, sunt implicate și două tipuri de celule imune, „celule dendritice” (DC) și „celule T”. La debutul unui răspuns imun, DC produc citokine inflamatorii și activează celulele T pentru a iniția un răspuns de apărare.

Aceste procese formează împreună o cale complexă care duce la un hiper-răspuns imun. Astfel, pentru a găsi un compus eficient care să poată suprima sistemul imunitar, a fost crucial să îl testeze pe această populație de celule imune.

Practic, cercettorii au descoperit că „pterostilbena” (PSB) inhivă subtipurile de celule T care cresc răspunsul imun și producerea de citokine inflamatorii. Mai mult, atunci când este administrat oral, compusul îmbunătățește simptomele șoarecilor cu boli inflamatorii intestinale și că acest compus este foarte bine absorbit în organism, ceea ce-l face un candidat bun pentru tratament. 

Cercetătorii spun că acest compus nou descoperit ar putea fi bun nu doar în tratarea BII ci și a altor tulburări inflamatorii. Dr. Yashiro concluzionează: „Pentru prevenirea bolilor, este important să identificăm componentele benefice din alimente și să înțelegem mecanismul de bază prin care răspunsurile imune și homeostazia sunt modulate în organism. Constatările noastre au arătat că PSB posedă o proprietate imunosupresivă puternică, deschizând calea pentru un tratament nou, natural pentru IBD”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel