Colonoscopia, recomandată femeilor sub 50 de ani. Reduce semnificativ riscul de cancer

colonoscopia. FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
Cancerul de colon, în topul deceselor din cauza cancerului, iar colonoscopia realizată din timp poate reduce riscul apariției acestei afecțiuni. 

Colonoscopia realizată femeilor tinere poate reduce semnificativ riscul de cancer de colon, susține un nou studiu, potrivit WebMD

Cancerul de colon reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv reprezentată de colon (intestin gros) și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului - cancerul de colon sau la nivelul rectului - cancer rectal. 

”Deși în ultimele decenii s-a înregistrat o creștere alarmantă a incidenței cancerului colorectal la persoanele mai tinere, screening-ul s-a concentrat în mare parte pe persoanele de peste 50 de ani”, a remarcat autorul principal al studiului, Dr. Andrew Chan, gastroenterolog și epidemiolog la Massachusetts General Hospital.

Potrivit datelor, în SUA, cancerul de colon este a treia cauză principală de deces din cauza cancerului la femei, respectiv a doua, la bărbați.

În timp ce numărul total de cazuri de cancer de colon a scăzut, rata în rândul persoanele tinere, de sub 50 de ani a crescut cu 51% între 1974 și 2013. 

De altfel, acesta este și motivul pentru care în ultimii ani, Societatea Americană de Cancer și US Preventive Services Task Force au recomandat ca screening-ul pentru depistarea acestui tip de cancer să înceapă la vârsta de 45 de ani. 

În cadrul studiului realizat de Chan și colegii săi au fost analizate aproape 112.000 de femei. Ei au descoperit că femeile care au început screening-ul la 45 de ani au un risc cu 50-60% mai mic de a dezvolta cancer de colon decât cele care nu au făcut niciun screening. 

De asemenea, cele care au început screening-ul la vârste cuprinse între 45 și 49 de ani au avut rate mult mai mici de cancer de colon până la vârsta de 60 de ani decât cele care au început screening-ul la vârste cuprinse între 50 și 54 de ani, potrivit studiului.  

În timp ce rezultatele sunt de la femei, aceleași beneficii se aplică probabil și în cazul bărbaților, potrivit lui Chan.

”Lucrarea noastră oferă primele date de acest fel care arată că inițierea screening-ului la o vârstă mai tânără poate reduce riscul de cancer colorectal al unui individ și incidența generală a cancerului în rândul populației, demonstrând astfel impactul substanțial al screening-ului mai devreme atât la scară individuală, cât și la scară populațională”, a declarat Chan, citat de sursa menționată.

Învingătoare a cancerului ovarian, sfat pentru femei: Cu cât afli mai repede, cu atât șansele sunt mai mari

Cancerul de colon: cauze și simptome

Dezvoltarea cancerelor colorectale este dictată de prezența unui amalgam de factori genetici și de mediu, însă principalii factori care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt reprezentați de:

- vârstă; 

- istoricul medical; 

- boala inflamatorie intestinală (pacienții cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colită ulcerativă prezintă risc ridicat de dezvoltare a unei tumori colorectale);

- ereditatea;

- regimul dietetic (consumul crescut de carne procesată bogată în grăsimi asociat cu o dietă săracă în fibre vegetale favorizează apariția tumorilor colorectale);

- obezitatea;

- sedentarismul:

- diabetul zaharat;

- fumatul;

- radioterapia aplicată pentru tratarea diferitelor procese tumorale intraabdominale poate favarizia apariția mutațiilor ADN-ului celular cu apariția tumorilor de colon și rect. 

Manifestările clinice care alcătuiesc ”tabloul clinic” al pacienților cu tumori maligne colorectale sunt:

- tulburări ale tranzitului intestinal, care pot varia de la constipație la diaree;

- modificarea aspectului materiilor fecale eliminate; 

- prezența de sânge în fecale sau eliminarea de sânge proaspăt de proveniență rectală;

- distensie abdominală gazoasă;

- senzația de defecație incompletă;

- dureri abdominale;

- fatigabilitate și stare de slăbiciune generală;

- pierderea în greutate neintenționată. 

Tratamentul cancerului de colon

Cea mai utilizată formă de tratament pentru afecțiunea tumorală colorectală este reprezentată de către intervenția chirurgicală de rezecție a procesului malign.

Intervenția se poate realiza în cadrul unei colonoscopii daca formațiunile tumorale sunt de mici dimensiuni (polipectomie) sau prin intervenție minim invazivă laparoscopică.

În cazul stadiilor avansate de boala se poate opta pentru:

- colectomie parțială care constă în îndepărtarea unei porțiuni mai extinse ale colonului;

- colectomie parțială cu montarea în prima etapă a unei colostome, urmată de o a doua intervenție pentru restabilirea continuității tractului digestiv inferior;

- îndepărtarea stațiilor ganglionare intraabdominale afectate.

Metodele de tratament non chirurgicale ale cancerului includ radioterapia, chimioterapia și terapia imunologică.

Vezi și: Cancer de sân la BĂRBAȚI. Două CAUZE principale: E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel