Colesterol crescut: cum îl aduci la normal. Sfaturi de la Harvard

Vitamina C
Colesterol crescut. Mulți oameni își scad nivelul colesterolului având grijă ce alimente mănâncă. Specialiștii de la Harvard recomandă câteva soluții.

Colesterol crescut. O dietă ce include mai puțină carne (de regulă, albă – pui, curcan) și mai multe legume, fructe și cereale integrale pot reduce colesterolul total cu 25% sau mai mult. Lipsa grăsimilor saturate (găsite în carne și produsele lactate) și a grăsimilor trans (uleiuri parțial hidrogenate) poate reduce colesterolul cu 5 până la 10%, se arată pe site-ul Școlii de Medicină a Universității Harvard, health.harvard.edu.

Iată câțiva pași de urmat:

1. Rămâneți la grăsimi nesaturate și evitați-le pe cele trans - cele mai multe grăsimi vegetale (uleiuri) sunt alcătuite din grăsimi nesaturate care sunt sănătoase pentru inimă. Alimentele care conțin grăsimi sănătoase: pește, nuci, semințe și unele legume. Limitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate - care se găsesc în multe produse din carne și produse lactate - și stați departe de grăsimile trans - adică de orice alimente fabricate cu "uleiuri vegetale parțial hidrogenate".

2. Mai multe fibre - cum ar fi cele din fulgi de ovăz și fructe; acest tip de fibre poate scădea nivelul colesterolului din sânge când este consumat ca parte a unei diete sănătoase.

3. Includeți steroli vegetali în dietă - acești compuși de plante care se găsesc în mod natural sunt similari ca structură cu colesterolul. Ajută la limitarea cantității de colesterol pe care corpul îl poate absorbi. Sterolii vegetali și stanolii se găsesc într-un număr tot mai mare de produse alimentare – sucurile, iaurturile.

4. Găsiți o dietă care funcționează pentru voi - când un prieten sau o rudă vă spune cât de mult i-a scăzut nivelul colesterolului după ce a încercat o anumită dietă, e normal să fiți tentat să o încercați și voi. Să nu fiți surprinși dacă la voi nu are același efect. Înseamnă că organismul vostru este diferit și funcționează altfel. E bine să știți că nu există un regim alimentar pentru controlul colesterolului. Este posibil să încercați mai multe abordări până o veți găsi pe cea potrivită vouă. Deși dieta poate fi o modalitate simplă și puternică de îmbunătățire a nivelului de colesterol, ea joacă un rol mai mare pentru unii oameni decât pentru alții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel