Ciurchea, despre asigurările private de sănătate: Ar putea crește finanțarea sistemului de sănătate

Vasile Ciurchea, președintele CNAS
Vasile Ciurchea, președintele CNAS, susține că asigurările private de sănătate ar putea contribui la creșterea finanțării sistemului medical și la creșterea calității actului medical în România.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat astăzi că asigurările private ar putea duce la creşterea finanţării sistemului medical, ceea ce ar determina şi o creştere a calităţii actului medical şi a nivelului condiţiilor de cazare din spitalele publice.

Pacientul să aibă aceleași condiții și la stat și la privat

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate tratează spitalul public sau furnizorii publici la fel ca și pe cei privaţi, cu diferenţa că furnizorii publici nu pot să încaseze nicio coplată, furnizorii privaţi pot să încaseze o coplată. (...) Ar trebui să găsim o soluţie să stimulăm şi publicul să se dezvolte şi să nu rămână la acel nivel. (...) Şi publicului ar putea să i se creeze condiţii la fel de bune ca şi în spitalul privat. (...) Contează calitatea actului medical, contează serviciul medical pe care îl primeşte pacientul, medicii fiind aceiaşi, cu puţine excepţii unde sunt doar în privat. (...) Ar trebui să vină şi asigurările private şi atunci ar mai fi cineva care participă la finanţarea sistemului public şi poate că venind ar creşte calitatea actului medical, creşte nivelul condiţiilor de cazare. În ceea ce priveşte fondurile Casei, am preferat să deplasăm ponderea de la spitale către medicina privată, către ambulatoriu şi medicina terţiară să rămână doar cu acele cazuri care chiar trebuie să ajungă în spital sau care nu se pot rezolva decât acolo, doar acolo", a spus Ciurchea, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Parlament.

„Proiecţia bugetului pentru anul viitor ca sumă nu este mică. Calitatea nu ştiu dacă a crescut proporţional sau un procent din valoarea bugetului. Satisfacţia pacientului la fel", a precizat reprezentantul CNAS.

Plata pentru performanță

Vasile Ciurchea a afirmat că există un memorandum semnat cu Banca Mondială privind plata pentru performanţă.

„Acum profităm de un memorandum semnat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială pe plata pe performanţă şi încercăm să beneficiem de experienţa şi ştiinţa Băncii Mondiale tocmai pentru a reuşi să facem nişte criterii de performanţă mai aproape de adevăr. (...) Putem cuantifica serviciul medical la adevărata lui valoare, cu condiţia să fie internate doar acele cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea niciunde şi atunci ar fi abordare mai corectă. (...) Dacă ne uităm pe un top al internărilor - să zicem Top 25 - o să vedem că foarte multe sunt de medicina primară şi de ambulatoriu, nu sunt de spital", a susţinut şeful CNAS, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel