Ciugulitul, aliatul kilogramelor în plus. Medic: Nu mâncaţi dacă nu vă este foame

ciugulitul - FOTO: Freepick
Ciugulitul între mesele principale este dăunător pentru siluetă.

Ciugulitul între mese ne dă organismul peste cap, iar corpul nu va mai ştii când îi este foame şi când nu. Stilul de viață, mâncatul compulsiv sunt doar doi factori care ne afectează dieta.

Medicul nutriționist Adela Alexa susține că ciugulitul între mese este nesănătos.

”Principalul aliat al kilogramelor în plus este ciugulitul. De ce ciugulim? De cele mai multe ori din plictiseală, ori când suntem stresaţi sau trişti - atunci acţionăm din compulsie.

Mâncăm alimente grase ori dulci doar ca să "facem ceva".  Un alt motiv evident: ultima masă nu a fost suficientă sau a fost "sărită".

Sau pentru că acea masă abundă în calorii, dar are prea puţine vitamine şi minerale. Nu săriţi peste mesele principale (reglăm, astfel, şi hormonii foamei şi saţietăţii), mâncaţi 70% din capacitatea stomacului, mestecaţi bine hrana, iar dacă între mese simţi nevoia unei gustări atunci să fie una sănătoasă (un fruct, câteva oleaginoase, un iaurt) dacă nu, nu.

Nu mâncaţi dacă nu vă este foame - gustările sunt opţionale, nu obligatorii”, explică medicul.

Vezi și: Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ

Diferența între managementul greutății și slăbire și lucrurile esențiale pe care trebuie să le știm despre cele două este explicată de nutriționistul și antrenorul de fitness Cori Grămescu. Nutriționistul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește curele de slăbire. Pe termen lung pot afecta sănătatea, mai ales atunci când unicul scop este acela de a slăbi cât mai mult într-un timp cât mai scurt.

”Vă las scrise aici câteva rânduri despre diferenţa dintre slăbire şi managementul greutăţii, mai ales atunci când avem multe kilograme de slăbit, să zicem peste 15-20 de kilograme.

În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esenţă mănânci mai puţin şi te mişti mai mult şi pe termen scurt vei slăbi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slăbi mai mult.

Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni şi un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult ţin dieta câteva săptămâni.

Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îţi strică fundamental relaţia cu mâncarea - începi să priveşti lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecinţele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme şi construieşti în mintea ta un sentiment permanent de urgenţă ("Vreau să slăbesc repede") şi nemulţumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva")”, arată Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook. 

Citește mai departe AICI

Vezi și: Loboda, PATRU calități pentru sănătate. Cui nu îi este indicată

Ce conține kitul anti-foame. Nutriționist: Intrăm prea repede în panică

Când îți este foame să bei o gură de apă nu este deloc o glumă, așa cum de multe ori ne-am gândit de-a lungul vieții când auzeam această expresie.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a prezentat în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, kitul anti-foame, din care face parte, în primul rând, sticla de apă.

”Este important să ne împrietenim puțin cu senzația de foame, că intrăm foarte mult în panică atunci când simțim senzația de foame, ne este frică de foame și de fiecare dată apelăm la alimente pe care nu ar trebui să le aducem în corpul nostru. Apoi suntem triști că ne îngrășăm, că nu arătăm bine, că a venit vara și nu ne place cum arătăm în costumul de baie.

Recomandarea mea este că tot timpul să avem acest kit la îndemână, fie că vorbim despre frigiderul de acasă, fie că vorbim despre birou sau mașină. Putem avea elementele acestea, câteva dintre ele, cel puțin, inclusiv în torpedoul mașinii astfel încât să nu ne oprim la prima benzinărie și să punem mâna pe primul produs ambalat de pe raft să ne ostoim foamea”, a explicat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel