Acest lucru simplu ar putea preveni...
Ciroza alcoolică este strict legată de consumul de alcool. Boala face parte dintr-o evoluție. Aceasta poate începe cu o boală a ficatului gras, progresând spre hepatita legată de alcool și apoi spre ciroza legată de alcool. Dar ați putea dezvolta ciroză legată de alcool fără a avea vreodată hepatită legată de alcool.
Pe măsură ce afecțiunea progresează și mai mult țesut hepatic sănătos este înlocuit cu țesut cicatricial, ficatul încetează să mai funcționeze corespunzător.
Potrivit unui studiu din 2019, între 20% și 25% dintre persoanele care fac abuz de alcool, consumând alcool în exces timp de mulți ani, vor dezvolta ciroză. Consumul de alcool a fost, de asemenea, estimat că a cauzat un sfert din toate decesele legate de ciroză la nivel mondial în 2019, notează Healthline.
Simptomele cirozei hepatice legate de alcool se dezvoltă în mod obișnuit în jurul vârstei medii de 52 de ani, boala ficatului gras legată de alcool și hepatita legată de alcool apărând adesea cu aproximativ 4 până la 8 ani înainte de aceasta.
În stadiile incipiente ale bolii, organismul poate compensa funcția limitată a ficatului. Pe măsură ce boala progresează, simptomele vor deveni mai vizibile.
Simptomele cirozei legate de alcool sunt similare cu cele ale altor afecțiuni hepatice legate de alcool. Acestea includ:
- icter
- hipertensiune portală, care poate provoca vărsături de sânge, umflături abdominale și alte umflături corporale
- mâncărimi ale pielii, care sunt cunoscute și sub numele de prurit
- irosirea mușchilor
- scăderea forței
- ceață cerebrală sau confuzie
- pierderea sau creșterea neintenționată în greutate
- leșin
- modificări ale dispoziției
- probleme cu somnul
Vezi și: Caviarul, o delicatesă a frumuseții. Ce beneficii are pentru sănătate
Ciroza poate avea o varietate de cauze. Dar ciroza legată de alcool este direct legată de abuzul de alcool, care poate deveni tulburare de consum de alcool.
Deteriorarea cauzată de abuzul prelungit de alcool poate duce la ciroza legată de alcool. Atunci când țesutul hepatic începe să se cicatrizeze, ficatul nu mai funcționează la fel de bine ca înainte. Ca urmare, organismul nu poate produce suficiente proteine sau filtra toxinele din sânge așa cum ar trebui.
Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a 5 sau mai multe băuturi într-o zi, în cel puțin 5 zile din ultima lună.
O băutură alcoolică standard conține aproximativ 14 grame (g) de alcool pur. Cercetările arată că, în multe cazuri, persoanele cu ciroză legată de alcool au un istoric de consum de alcool între 30 și 50 g (aproximativ 2 până la 3 băuturi) și 100 g (7 băuturi) zilnic sau mai mult.
Vezi și: Ce se întâmplă când nu mai întreții relații intime. 7 afecțiuni medicale pe care le riști
Tratamentele pot inversa unele forme de boli hepatice, dar ciroza legată de alcool nu poate fi, de obicei, inversată. Cu toate acestea, un medic poate recomanda tratamente care pot încetini evoluția bolii și reduce simptomele.
Primul pas în tratarea cirozei legate de alcool este să găsiți sprijinul de care dumneavoastră sau persoana iubită de care aveți nevoie pentru a vă opri din băutură.
Persoanele cu ciroză legată de alcool au adesea niveluri atât de ridicate de dependență de alcool încât ar putea avea complicații grave de sănătate dacă încearcă să renunțe la alcool fără a fi internate în spital. Un medic le poate recomanda un spital sau un centru de tratament unde pot începe călătoria spre abstinență.
”În ceea ce privește ciroza alcoolică, în ce măsură putem controla factorul etiologic. Vă confruntați des cu această boală. Există programe de dezalcoolizare, cât de mult au succes”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
”Dacă ne faceți o vizită în secție, veți vedea că 70% din pacienții internați în secție sunt pacienți alcoolici, cu ciroză sever decompensată sau cu hepatită alcoolică acută, grefată pe o boală cronică de ficat. Aici, cuvântul de ordine este abstinența. La fel ca în cazul pacienților la dietă, cu ficat metabolic nu este sustenabilă fără ajutor.
Este o boală dublă, o boală hepatică și o boală de adicție. De aceea niciun pacient cu boală hepatică alcoolică nu poate fi tratat fără ajutorul unei echipe motivate și profesioniste în domeniul adicției, psihologi și psihiatri.
Am experimentat modelul promovat de cele mai mari și experimentate centre din SUA și Europa de Vest de a aduce această echipă în clinică, să facă ședințe individuale, terapie motivațională, interviuri comportamentale, ședințe de cuplu, ședințe de familie. Am încercat să facem un grup de suport, de oameni care se susțin între ei.
Fără să reușim să aibă disponibilitatea de a intra în asemenea programe, nu putem să facem mare lucru. Mai avem și niște medicamente la îndemână, care au foarte multe rezultate. 20-30% din acești pacienți recidivează”, a explicat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest lucru simplu ar putea preveni...
Pielea uscată, cunoscută și ca...
Primul semn al cancerului pulmonar....
Ce este remodelarea corporală și de...
Băutura preferată a românilor care...
Mulți oameni sunt atrași de ideea că...
"Nu munciți mai mult de 8 ore pe zi!...