Ciolacu, anunț pentru bolnavii de cancer. Planul pentru combaterea cancerului, aprobat de Guvern: Deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic și tratament

Ciolacu, anunt pentru bolnavii de cancer - Foto: Freepik
Guvernul va adopta normele la Planul pentru combaterea cancerului. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu.

"Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată, de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Național de Control al Cancerului. Aprobăm o ordonanță și o hotărâre de Guvern, care includ Programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică.

Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani. Aș dori să apreciez colaborarea dintre domnul ministru Rafila, echipa sa, comisiile de specialitate în domeniul oncologiei și domnul profesor Patriciu Achimaș.

Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă și cred că aceasta este soluția corectă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citează DC News.

Alexandru Rafila, despe legea pentru combaterea cancerului

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit zilele trecute despre normele care vor sta la baza aplicării Planului naţional de combatere a cancerului. Setul de norme prevede mai multe analize de diagnosticare și tratare a cancerului și un acces mai ușor al pacienților oncologici la serviciile medicale personalizate, inovative și performante.

Mai mult, normele realizate pentru Planul naţional de combatere a cancerului prevăd realizarea de consultaţii preventive de depistare precoce a cancerului, evaluarea riscului oncologic în funcţie de antecedentele personale, prin testare genetică, dar şi analize gratuite.

"În primul rând, această Ordonanță este parte a unui pachet legislativ care include normele de aplicare ale legii. Despre asta este vorba. Face parte dintr-un pachet legislativ care include normele, norme lucrate de experți în oncologie. Ele au fost elaborate și astăzi am finalizat și punerea lor într-un format  care să poată să ducă la publicarea lor sub formă de acte normative.

Nu este vorba despre un pachet legislativ, inclusiv despre norme.

Apropo de accesul pacienților la serviciile de diagnostic și de medicină personalizată, de diagnostic genetic pentru toată lumea și de medicină personalizată.

Sunt 100 milioane de lei care așteaptă la CNAS să finanțeze aceste teste, iar forma actuală a legii nu face posibil acest lucru. Ne dorim ca pacienții să beneficieze de aceste teste cât mai repede și de acces la medicină personalizată, începând de la sfârșitul acestei luni și dacă s-ar putea și mai repede.

Deci prin aprobarea acestei Ordonanțe și a Hotărârii de Guvern cu programele de sănătate, inclusiv al programului de oncologie, acești bani devin disponibili pentru aceste teste.

La fel, o metodă de radioterapie modernă, este vorba deste stereotaxie, devine accesibilă acestor pacienți", a declarat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul dezbaterii privind Ordonanța Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.

Alte schimbări din Ordonanță. Gama de testări și diagnostic, lărgită - Vezi mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel