Trei factori de risc majori duc la...
Ciocolata conține trei tipuri principale de grăsimi care îi confer acesteia textura sa netedă și gustoasă. De ce se topește ciocolata în gură?
Dar v-ați întrebat vreodată care este secretul acestei fenomen? De ce ciocolata este unul dintre puținele alimente care se topește în gura noastră?
Înainte de a înțelege cum este posibil acest proces chimic specific, este important să știm din ce este făcută ciocolata și ce tip de prelucrare se urmărește pentru a o obține.
Ciocolata compactă este compusă în principal din trei ingrediente: pudră de cacao, unt de cacao și zahăr. Cacao conține, la rândul său, substanțe chimice numite polifenoli, responsabili pentru gustul amărui. Diversele procese de fabricație contribuie la reducerea amăruior polifenolilor și la obținerea unei consistențe tot mai moi.
Tehnica folosită din anii 1800 pentru a obține ciocolată compactă a luat naștere în Elveția. Este un proces de fabricație îndelungat. În timpul acestui proces îndelungat de fabricație, ciocolata este încălzită și amestecată, iar ingredientele sunt adăugate într-o anumită ordine.
Vezi și:
Cu ceva timp în urmă, când această tehnică nu era cunoscută, ciocolata obținută era mult mai aspră și granuloasă. Datorită acestei tehnici ciocolata a ajuns la consistența netedă și compactă pe care o cunoaștem astăzi.
Tehnica ajută la îmbunătățirea distribuției particulelor de grăsime în ciocolată. Untul de cacao, care este bogat în acizi grași, se omogenizează în ciocolată, formând o rețea solidă de grăsime și cristale de zahăr.
Procesul care marchează tranziția de la lichid la solid se numește încălzire. Odată ce se atinge punctul critic de densitate, consistența devine brusc vâscoasă și compusul încetează să curgă.
Tehnica inițială doar întârzie acest pas. Combinația de cristale de zahăr și conținutul de grăsime creează o de structură de rețea în interiorul ciocolatei: solidă la temperatura camerei, dar care poate topi ușor odată ajunsă în gură, potrivit The Daily Digest.
Ciocolată topită - FOTO: Freepik
Este o chestiune de chimie: temperatura corpului, în jur de 37º C (99ºF), permite rețelei de grăsimi și cristale de zahăr să se rupă, permițând ciocolatei să se transforme într-o formă lichidă. În plus, untul de cacao are un punct de topire similar cu temperatura corpului. Din acest motiv, odată ajunsă în gură, unde temperatura atinge 34º C (93ºF), căldura determină topirea grăsimilor din ciocolată.
Procesul de temperare, care implică încălzirea și răcirea ciocolatei în mod controlat, ajută la formarea unui tip specific de cristale în ciocolată, cunoscute sub numele de cristale beta. Aceste cristale conferă ciocolatei o textură netedă și o stabilitate termică mai bună, permițându-i să se topească uniform în gură.
Prin urmare, sunt grăsimile conținute în ciocolată care se topesc odată ce intră în contact cu căldura și cu limba din interiorul gurii, făcând ciocolata solidă să fie netedă și catifelată în același timp. Particulele de cacao sunt reduse semnificativ În timpul procesului îndelungat de fabricație, descris anterior, particulele de cacao și zahăr sunt reduse semnificativ.
Odată ajunse la dimensiuni microscopice, particulele de cacao sunt distribuite uniform, conferind ciocolatei acea textură delicată și netedă pe care toți o cunoaștem, și mai presus de toate, o iubim!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...