Ciocolata, impact asupra tensiunii arteriale. Îmbunătățește sănătatea inimii

ciocolata - FOTO: Freepik@queenkashaf180
Acest aliment delicios scade hipertensiunea și îmbunătățește sănătatea inimii. În plus, favorizează și funcționarea sistemului digestiv.

Vezi și: Magneziul, mineralul esențial care menține sănătatea creierului. Poate preveni Alzheimer și diabetul

Ciocolata este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare cadouri de Valentine’s Day, fiind asociată adesea cu răsfățul și plăcerea gustativă. Deși este adesea considerată un aliment mai puțin sănătos din cauza conținutului de zahăr și calorii, unii experți susțin că ciocolata, consumată în mod corect, poate avea beneficii neașteptate asupra sănătății.

Dr. Donald Grant, medic de familie și consilier clinic, explică faptul că ciocolata poate îmbunătăți sănătatea inimii, funcțiile creierului și chiar sănătatea pielii. Totodată, el subliniază importanța consumului moderat și alegerea variantei de ciocolată cu conținut ridicat de cacao pentru a maximiza efectele pozitive.

"Cantitatea potrivită de ciocolată potrivită este benefică și pentru creier, intestin și piele", spune dr. Donal Grant, potrivit Surrey Live.

Beneficii pentru sănătatea inimii

Ciocolata, deși adesea considerată un aliment indulgent, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Datorită conținutului său bogat în antioxidanți, precum flavonoidele și polifenolii, ciocolata, în special cea neagră, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea fluxului sanguin și protejarea celulelor.

"Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ciocolata este benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Antioxidanții precum flavonoidele și polifenolii ajută la reducerea tensiunii arteriale, protejarea celulelor și îmbunătățirea fluxului sanguin.

Deși acești antioxidanți sunt prezenți în majoritatea tipurilor de ciocolată, ciocolata neagră este cea mai benefică datorită conținutului ridicat de cacao și nivelului scăzut de zahăr. Cu februarie fiind Luna Inimii, este un moment ideal pentru a descoperi beneficiile cardiovasculare ale acestui desert popular", a mai subliniat medicul.

Vezi și: Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe

Ciocolata - FOTO: Freepik@ibrandify

Ciocolata îmbunătățește funcția cerebrală

Studiile sugerează că aceasta poate stimula circulația sanguină către creier, îmbunătățind concentrarea și funcțiile cognitive, iar zahărul din ciocolată poate oferi un impuls rapid de energie în momentele de oboseală. În plus, ciocolata are capacitatea de a stimula eliberarea de endorfine, hormonii fericirii, care reduc stresul și îmbunătățesc starea de spirit.

"Prin creșterea fluxului sanguin la nivel cerebral, ciocolata poate îmbunătăți funcționarea creierului. Zahărul poate crește concentrarea pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce ajută la combaterea oboselii. De asemenea, consumul de ciocolată determină eliberarea de endorfine, reducând stresul și reglând starea de spirit. Un studiu sugerează chiar că flavonoidele din cacao ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer", a mai precizat dr. Donald Grant.

Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc

Sprijin pentru sănătatea intestinală

Ciocolata neagră poate avea efecte benefice asupra sistemului digestiv. Aceasta acționează ca un prebiotic, favorizând dezvoltarea bacteriilor benefice datorită conținutului ridicat de fibre. În plus, ciocolata neagră reduce inflamația și îmbunătățește digestia, protejând împotriva balonării și menținând un tranzit intestinal regulat, potrivit Health.

Beneficii pentru piele

Potrivit RealSimple, în cele din urmă, antioxidanții din ciocolată pot îmbunătăți protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii premature. Prin menținerea unui flux sanguin optim la nivelul feței, ciocolata poate contribui la un aspect luminos și la o hidratare mai bună. Totuși, este important de menționat că unele persoane pot avea reacții negative, cum ar fi apariția acneei.

Moderația este cheia

"Deși ciocolata are beneficii pentru creier, inimă și intestin, este esențial să fie consumată cu moderație pentru a evita creșterea în greutate, nivelul ridicat de colesterol și riscul de diabet. În general, se recomandă să nu depășim 100 de grame de ciocolată pe săptămână. Ciocolata nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată, care să asigure toți nutrienții necesari", a subliniat dr. Grant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel