Ciocolata albă nu este ciocolată! Avertismentul unui profesor de Gastronomie Moleculară

Ciocolata albă. Foto: Elli, de la Pexels
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, atrage atenția că ciocolata albă nu e de fapt ciocolată. Iată cât de nocive sunt substanțele care o conțin și câtă e acceptabil să consumi dacă chiar nu te poți abține: 

„Știați că ciocolata albă nu este... ciocolată?

Ciocolata este definită de două ingrediente esențiale: cacao și unt de cacao. Ciocolata albă este un amestec bazat pe zahăr, lapte și unt de cacao, praful de cacao lipsind cu desăvârșire. Din acest motiv, ciocolata albă, nu este în esență ciocolată”, avertizează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, pe pagina sa de Facebook intitulată Știință cu sare și piper. 

Și are mare dreptate, întrucât ciocolata albă este făcută, de regulă, cu unt de cacao, zahăr și lapte, ceea ce o face bogată în grăsimi saturate. În timp ce ciocolata albă conține o cantitate bună de calciu, nu este un aliment sănătos, deoarece nu furnizează doze semnificative de alți nutrienți esențiali pentru a compensa conținutul ridicat de calorii, zahăr și grăsimi. Puteți consuma ocazional ciocolată albă fără a vă afecta sănătatea, dar nu o faceți parte din planul dumneavoastră de alimentație sănătoasă.

Calorii și grăsimi

Un baton de ciocolată albă de 85 de grame conține 458 de calorii și 27,28 grame de grăsimi, dintre care 16,5 grame sunt saturate. Grăsimile saturate sunt un tip dăunător de grăsime alimentară care contribuie la creșterea nesănătoasă în greutate și la niveluri crescute de colesterol. Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi saturate crește riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet de tip 2, atrag atenția experții consultați de San Francisco Chronicle.

Zahăr

O porție de 85 de grame de ciocolată albă conține 50,15 grame de zahăr. Femeile ar trebui să-și mențină aportul de zahăr la 24 de grame sau mai puțin pe zi, iar bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 36 de grame. Dacă mănânci ciocolată albă în mod regulat, consumi cantități nesănătoase de zahăr, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și apariția cariilor dentare. Prea mult zahăr poate determina creșterea numărului de trigliceride, ceea ce vă expune un risc crescut de boli de inimă. Consumul de prea mult zahăr lasă mai puțin loc în dieta ta pentru alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale.

Calciu

Deoarece ciocolata albă este făcută cu lapte, ea conține o doză decentă de calciu. O porție de 85 de grame de ciocolată albă conține 169 de miligrame de calciu față de cele 1.000 până la 1.200 de miligrame de calciu de care aveți nevoie în fiecare zi. Pe lângă faptul că vă menține oasele și dinții puternici, calciul susține și funcționarea normală a inimii, a mușchilor și a nervilor. Consumul de calciu din belsug ar putea reduce riscul de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și accident vascular cerebral, conform Centrului Medical al Universității din Maryland.

Cât și cum o consumi în siguranță

Consumați doar o bucată mică de 30 de grame de ciocolată albă. Alegeți gustări mai hrănitoare dacă doriți desert mai des. Ciocolata neagră are de obicei mai puține calorii și zahăr adăugat. Ciocolata cu cel puțin 60 până la 85% din substanțe solide de cacao ar putea să vă protejeze sistemul cardiovascular și să vă reducă riscul de boli de inimă, potrivit unui studiu din 2005 publicat în „American Journal of Hypertension” (link direct studiu). Și mai bine, mănâncă fructe proaspete pentru un tratament hrănitor. Stropiți o cantitate mică de ciocolată neagră peste fructe pentru a obține aroma ciocolatei fără a consuma atâtea calorii sau cât mai mult zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel