Chirurgie robotică. Prima sarcină, în urma unui transplant de uter
09 ian 2019, 17:59

Chirurgie
Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg (Suedia), care în 2014 a dat şansa unei paciente să nască după un transplant de uter, a anunţat miercuri prima sarcină a unei femei căreia i-a fost transplantat un uter prin chirurgie robotică, relatează EFE.

Femeia a fost operată în 2017, iar naşterea este programată pentru al doilea trimestru al anului 2019, potrivit acestui centru medical afiliat la Universitatea din Göteborg. Este vorba de o tehnică mai puţin invazivă decât chirurgia deschisă.

Femeia însărcinată este prima dintre cele şase care au făcut transplant de uter, toate de la donatoare în viaţă, prin această tehnică pe care spitalul Sahlgrenska vrea să o implanteze înainte de a folosi utere de la donatoare decedate.

Chirurgia robotică are un mare viitor în acest domeniu


"Chirurgia robotică are un mare viitor în acest domeniu. Am obţinut avantaje impresionante. Donatoarea pierde mai puţin sânge, şederea la spital este mai scurtă, iar pacienta se simte mai bine după intervenţie", a declarat Mats Brönnström, şeful proiectului de cercetare.

Expertul s-a aflat deja în fruntea echipei care acum patru ani a reuşit ca o pacientă de 35 de ani să devină prima femeie care a adus pe lume un copil după un transplant de uter, primit de la donatoare în vârstă de 61 de ani cu care nu era înrudită.

Spitalul Sahlgrenska şi Universitatea Göteborg au promovat în 1999 un proiect pentru ca pacientele care s-au născut fără uter, sau cărora le-a fost extirpat în urma unei operaţii, să poată da naştere unui copil.

În 2012, ei au reuşit în premieră mondială un transplant de uter de la mamă la fiică, primul din seria de opt naşteri reuşite în acest centru. Doi ani mai târziu, la acest centru avea loc prima dintre cele opt naşteri reuşite la acest centru, dintr-un total de 13 în întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?