Detaliul uimitor despre chirurgia minim invazivă și ce boli tratează. Stanislav Rurac: Poate interveni un chirurg dintr-o altă țară

Chirurgia minim invazivă - Foto: Freepick @stefamerpik
EXCLUSIV
Care sunt bolile în care se poate interveni prin chirurgie minim-invazivă. Cum ajută digitalizarea și cum intervine inteligență artificială în sala de operație.

În cazul intervențiilor chirurgicale minim invazive, medicii folosesc o varietate de tehnici pentru a opera cu mai puține leziuni ale corpului decât în cazul operațiilor deschise. În general, chirurgia minim invazivă este asociată cu mai puțină durere, o ședere mai scurtă în spital și mai puține complicații.

Laparoscopia, operație efectuată prin una sau mai multe incizii mici, cu ajutorul unor tuburi mici și a unor camere și instrumente chirurgicale minuscule, a fost unul dintre primele tipuri de chirurgie minim invazivă. Un alt tip de chirurgie minim invazivă este chirurgia robotică. Aceasta oferă o vedere mărită, 3D, a locului intervenției chirurgicale și ajută chirurgul să opereze cu precizie, flexibilitate și control.

Inovațiile continue în chirurgia minim invazivă fac ca aceasta să fie benefică pentru persoanele cu o gamă largă de afecțiuni.

Chirurgia minim invazivă a apărut în anii 1980 ca o tehnică sigură și eficientă pentru a răspunde nevoilor chirurgicale ale multor persoane. În ultimii 20 de ani, mulți chirurgi au ajuns să o prefere în locul chirurgiei tradiționale, care necesită incizii mai mari și, de obicei, o ședere mai lungă în spital.

De atunci, utilizarea chirurgiei minim invazive s-a extins pe scară largă în multe specialități chirurgicale, inclusiv chirurgia colonului și chirurgia pulmonară.

"Acest abord a fost inventat în special pentru bolile valvulare. În primul și în primul rând pentru valvă mitrală, adică bolile valvelor mitrale, ceea ce înseamnă plastie adică reparația sau înlocuirea acesteia.

De asemenea un abord un pic diferit, dar tot minim invaziv este cel pentru valva aortică.

De asemenea sunt operate și patologii cum ar fi tumori cardiace și anume vorbim de mixom atrial, de niște boli congenitale la adult, cum este defect de sept atrial sau drenaj venos pulmonar aberant, asociat sau fără defect de sept atrial, și aortă ascendentă și leziuni multiple de valve. Dar astea sunt lucruri mai de actualitate, adică metode noi introduse în timp.

Părerea mea este că sunt accesibile la SANADOR, dacă le comparăm aceste intervenții cu costurile intervențiilor din afară, adică din Uniunea Europeană. Asta din punct de vedere financiar, dar din punct de vedere medical, tehnic da. Cu atât mai mult că avem două săli complet noi, echipate, digitalizate pentru asemenea intervenții și cu o terapie intensivă cu aparatură de ultimă generație, care permite o conduită post-operatorie mult mai facilă", a declarat Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum ajută digitalizarea? Cum intervine inteligență artificială în sala de chirurgie?

 

"Cu inteligența artificială recunosc că încă nu ne-am întâlnit direct, dar digitalizarea ne ajută în felul următor, fiindcă informațiile pe care le avem despre pacient le putem vedea în timp real. Adică o ecografie, dacă trebuie să-mi reamintească anumite lucruri. Coronarografie, adică rezultatul coronarografie, rezultatul CT-ului, toate sunt proiectate și pot să le văd.

Am în fața mea și în fața ajutorului ecrane pe care vedem nu numai imaginile din operație, dar sunt imaginile de pe monitorul anestezistului, și atunci practic dialogul cu anestezistul este mult mai ușor.

De asemenea, putem face și o conferință, să zicem intra-operatorie, cu colegi de specialitate din altă țară, văzând dânșii imaginile din intervențiile noastre și comunicând unde poți chiar să arăți pe ecran, să punctezi anumite lucruri", a conchis medicul.chirur

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel