Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer și câte ședințe trebuie să faci. 3 lucruri importante de știut

Chimioterapia sau radioterapia - Foto: Freepick @tonefotografia
EXCLUSIV
Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer, ce sunt și ce efecte secundare au pentru organism.

Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer? Dacă ați aflat de curând că aveți cancer sau că o persoană dragă are cancer, probabil că aveți o mulțime de întrebări și vreți să aflați mai multe despre tipul de cancer, dar mai ales despre modul în care este tratat.

Principalele întrebări și totuși una dintre cele mai mari frici ale celor ce intră în lupta cu boala o reprezintă chimioterapia și radioterapia. Ei bine, trebuie să știți că aceste terapii au avansat incredibil de mult, ajutând pacienții să învingă boala. Tratamentul nu mai este de mult unul atât de chinuitor, fiind din ce în ce mai țintit pe celulele canceroase.

Vezi și: Soluția care distruge cancerul: Țintește tumora, iar reacțiile adverse sunt mult mai reduse

Sanador

Medicul Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, ne-a explicat cât de importantă este radioterapia în tratamentul oncologic, câte ședințe trebuie făcute și ce rol mai joacă chimioterapia în tot acest proces de vindecare.

"Am aflat că mama are cancer. Oroarea față de spital a făcut-o să țină boala ascunsă. Acum pornim pe drumul lung şi anevoios al tratamentului"

Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer

"Practic, și citostaticele, deci atacul chimic, și tratamentul radiologic, se bazează pe un principiu: afectează mai mult celula bolnavă, celula canceroasă, decât celulele sănătoase, normale ale organismului. De ce se întâmplă acest lucru și de ce are loc acest fenomen?", a spus Val Vâlcu.

Chimioterapia sau radioterapia? Care este mai bună pentru bolnavii de cancer? Ei bine, încă de la început e simplu de explicat. Chimioterapia utilizează medicamente speciale pentru a micșora sau a distruge celulele canceroase, în timp ce radioterapia, sau ucide aceste celule cu ajutorul unor fascicule de înaltă energie, cum ar fi razele X sau protoni.

"Diferența dintre efectele biologice ale chimioterapiei și ale radioterapiei sunt un pic diferite. Când tratăm un pacient cu o concomitență, adică radioterapie 5 zile pe săptămână și chimioterapie o dată pe săptămână sau o dată la 3 săptămâni, ajutăm să distrugem celulele tumorale și efectele se adună, dar sunt puțin diferite.

Radioterapia are doua efecte mari biologice. Unul dintre efecte este liza ADN-ului celulei tumorale și al doilea este producerea de radicali liberi de oxigen, care, indirect, distrug celulele tumorale.

Chimioterapia ajută radioterapia pentru că în ciclul celular de diviziune celulară avem faze sensibile ale unui tratament și faze mai rezistente. Ideea este să prindem mai mult celulele în faze sensibile la tratament decât în fazele rezistente.

Chimioterapia încetinește ciclul celular și atunci ajută ca din punct de vedere statistic că prindem mai multe celule tumorale în fazele sensibile la care ar putea să răspundă la tratament.

De aceea tratamentul se face zilnic, pentru că avem o șansă mai mare să putem să reducem aceste celule. Această fracționare de 5 zile pe săptămână, când adăugăm și chimioterapia aduce în anumite situații un efect benefic asupra răspunsului tumoral, adică să restrângem cât se poate de mult formațiunile tumorale și ariile ganglionare regionale", a declarat dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

3 obiective ale chimioterapiei și radioterapiei

Carmen Șerban, după diagnosticul de cancer: Medicul mi-a zis că anul viitor nu voi mai fi aici dacă nu fac asta. Nimic nu e întâmplător

Atât chimioterapia cât și radioterapia au aceleași 3 obiective:

1. Vindecarea: Să elimine toate celulele canceroase și să împiedice reapariția cancerului.

2. Controlul: Micșorarea sau încetinirea tumorilor canceroase sau oprirea răspândirii celulelor canceroase în alte părți ale corpului

3. Ameliorare: Micșorarea tumorilor pentru a diminua durerea și alte simptome dificile ale cancerului (uneori numită radioterapie paliativă)

Atunci când nu este posibil un tratament de vindecare, ambele terapii pot fi instrumente puternice pentru a încetini evoluția cancerului și pentru a ameliora durerea și alte simptome incomode.

Deși chimioterapia și radioterapia atacă celulele canceroase, ele acționează în moduri diferite. Medicamentele de chimioterapie circulă în fluxul sanguin. Acestea ucid sau micșorează celulele canceroase oriunde în corp, nu doar la locul unde începe prima tumoare canceroasă.

Pe de altă parte, radioterapia utilizează rafale invizibile de energie în loc de medicamente. În plus, este, de obicei, un tratament "local" care vizează fascicule de energie doar în zona în care se dezvoltă celulele canceroase.

Chimioterapia sau radioterapia, efecte adverse

 

Pe lângă uciderea celulelor canceroase, atât chimioterapia, cât și radioterapia pot afecta celulele sănătoase. Acest lucru cauzează uneori efecte secundare neplăcute. Cele exacte depind de tipul și cantitatea de tratament. De asemenea, acestea depind de persoană; unele persoane au efecte secundare mai grave decât altele.

Unele dintre posibilele efecte secundare pe care ambele le au în comun includ:

- Oboseală

De la ce vârstă începe să apară demența. Greșeala pe care o facem cu somnul. Amos D. Korczyn: Duce și la pierderea auzului

- Căderea părului

- Greață și vărsături

- Diareea

- Modificări ale pielii (descuamare, uscăciune, iritație)

- Anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge)

Deoarece radiațiile tind să se concentreze pe o anumită zonă, este posibil să observați mai multe efecte secundare în acel loc. De exemplu, tratamentul pe gât ar putea să vă îngreuneze înghițirea. Radiațiile pe piept ar putea să vă facă să tușiți sau să aveți dificultăți de respirație. Deoarece chimioterapia este sistemică, tinde să provoace simptome mai generale, potrivit WebMD.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel