Cheia pentru sănătate. Răduț: Este un element care ne poate ajuta. Este un pas mare înainte

cheia pentru sanatate - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Cheia pentru sănătate o deținem cu toții. Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR a explicat în exclusivitate de la DC Medical la dezbaterea ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” care este cheia pentru sănătate.

Vaccinarea reprezintă cea mai la îndemână metodă pentru a preveni îmbolnăvirea în cazul gripei și nu numai. Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR a explicat în exclusivitate de la DC Medical la dezbaterea ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” cât de importantă este vaccinarea, mai ales în cazul bolilor unde există acest tip de imunizare.

”Au fost trei ani grei din cauza pandemiei de COVID. Acum nu ne mai sperie COVID-ul, cât ne sperie niște viroze pe care până acum ceva timp le consideram banale. Au apărut niște forme mai serioase care ne pun la pământ. Am cunoștințe care spuneau că atunci când au avut COVID nu le-a fost atât de rău cât le-a fost acum cu viroza sau cu gripa. Vaccinarea este un element care ne poate ajuta în povestea asta.

Cu siguranță oamenii care au făcut vaccinul antigripal și au făcut o formă de gripă, cu siguranță au făcut o formă ușoară pe care au putut să o ducă pe picioare. A existat și povestea cu lipsa medicamentelor, dar acest lucru nu a fost real.

Vezi și: Cine pune și cine controlează prețul medicamentelor. Zaharescu: Din păcate e o realitate cu care ne confruntăm de mulți ani. Inflația o resimte

Revin la partea cu vaccinarea și consider că un pilon principal în lupta cu COVID-ul în pandemie a fost vaccinul. Acest lucru ne poate ajuta și în aceste perioade, de gripă, care sunt firești în fiecare an.

Anul acesta au existat multe cazuri și în rândul copiilor și acest lucru este unul îngrozitor, dar sperăm să se facă vaccinuri și pentru ei, pentru persoanele vulnerabile, pentru persoanele care intră în contact cu cei bolnavi. Acest lucru îi poate proteja pe ei și pe cei din jur. Trebuie să înțelegem că vaccinul îl facem în primul rând să ne protejăm pe noi dar așa îi putem proteja și pe ceilalți pentru că noi ne-am vaccinat”, a declarat Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR în exclusivitate de la DC Medical la dezbaterea ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vezi și: Leacul pentru cancer, în lucru. Dina: Pandemia este o oportunitate. Validează dezvoltarea acestei tehnologii și pentru alte arii terapeutice

Vaccinarea, subiect politic

Vicepreședintele ASPTMR consideră că în momentul în care campaniile de vaccinare se rezumă la nivel politic singurii care au de pierdut sunt oamenii.

”Asocierea politică cu un subiect medical nu poate face decât rău. În cazul nostru de țară dacă asociem o anumită problemă medicală de culoarea politică avem undeva la 30% din oameni care să agreeze ideea, restul nu. Eu dezaprob total această chestiune care nu este una cinstită”, a mai precizat sursa citată.

Vezi și: Vaccinarea anti-gripală în farmacie. Drăgănescu: Pentru România este un program pilot

Succesul campaniilor de vaccinare, proporțional cu compensarea

”Cu siguranță avem niște grupuri, și aici mă refer la bolnavii cronici, care au nevoie de vaccinare. Aici nu mă refer la vaccinarea aceasta sezonieră antigripală, ci mă refer la alte tipuri de vaccinuri. Toate vaccinurile costă bani și dacă noi vrem să avem o populație sănătoasă și dacă noi ca țară nu investit în sistemul de asigurări și în sistemul medical, în acest caz majorității îi va fi foarte greu să se vaccineze.

Un lucru foarte important este acela că în funcție de ceea ce ne recomandă medicul curant, ar trebui să avem un mecanism prin care omul care are nevoie de astfel de vaccinuri să poată beneficia de ele în mod gratuit. Dacă noi dăm ceva gratuit omului, cu siguranță vor exista mai multe persoane care se vor vaccina. Dacă noi doar le spunem oamenilor că trebuie să se vaccineze și ei nu dispun de bani s-ar putea să avem un semi eșec în în povestea cu vaccinarea.

Este un pas mare înainte și cred că era nevoie de așa ceva. Sunt bucuros pentru oamenii care vor beneficia de această compensare a vaccinurilor. Partea bună este că de aici înainte oamenii vor beneficia de această compensare și va ține doar de dorința lor dacă doresc să se vaccineze sau nu” a mai explicat Ștefan Răduț.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel