Cheia pentru longevitate, în interiorul nostru. Cum microbiomul intestinal influențează procesul de îmbătrânire

cheia pentru longevitate - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio
Cheia pentru longevitate se află chiar în interiorul nostru, mai precis în microbiomul intestinal. Care sunt factorii care contribuie la îmbătrânirea prematură.

Cheia pentru longevitate este în microbiomul intestinal. Cercetătorii au descoperit că secretul longevității poate fi găsit chiar în interiorul nostru, mai precis în microbiomul intestinal. Acest ecosistem complex de trilioane de microorganisme din intestin influențează starea noastră de sănătate fizică și poate afecta viteza cu care îmbătrânim, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Developmental Cognitive Neuroscience, potrivit Yahoo.

Echipa de la Universitatea Maghiară de Științe Sportive a examinat legătura dintre diversitatea microbiomului intestinal, vârsta biologică și forma fizică. Studiul a implicat 80 de caiaci amatori, care au fost evaluați în ceea ce privește forma fizică, iar microbiomul lor intestinal a fost analizat, alături de mostre de sânge pentru determinarea vârstei biologice folosind marcaje epigenetice.

Rezultatele au arătat că bacteriile intestinale inflamatorii accelerează procesul de îmbătrânire, determinând o vârstă biologică mai înaintată decât vârsta cronologică. În schimb, bacteriile antiinflamatorii au fost asociate cu o formă fizică îmbunătățită și o îmbătrânire mai lentă. Această descoperire sugerează că microbiomul intestinal joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire.

Cu toate acestea, studiul nu a stabilit încă o relație cauzală, iar cercetătorii sunt în procesul de a investiga modul în care modificarea microbiomului intestinal prin probiotice ar putea influența direct vârsta biologică. Aceste descoperiri deschid noi perspective în utilizarea probioticelor pentru promovarea sănătății și longevității, aruncând lumina asupra importanței microbiomului intestinal în procesul de îmbătrânire.

Vezi și: Programul de screening care a avut mare succes în România. Mihaela Geoană: A fost o premieră. Exemplu pentru România

Secretul îmbătrânirii, ascuns în intestin

Intestinul uman este un ecosistem complex, locuit de trilioane de microorganisme care joacă un rol vital în menținerea sănătății noastre.

Rezultatele recente publicate în jurnalul Developmental Cognitive Neuroscience au descoperit că diversitatea microbilor din intestin nu numai că poate influența starea noastră de sănătate fizică, dar poate afecta și viteza cu care îmbătrânim.

Revelațiile echipei de la Universitatea Maghiară de Științe Sportive deschid noi posibilități de a exploata puterea probioticelor pentru a promova sănătatea și longevitatea, a declarat profesorul Zsolt Radak, autorul principal al studiului.

Cu echipa sa din Budapesta, Radak a examinat relația dintre diversitatea microbiomului intestinal, vârsta biologică - vârsta noastră determinată de starea noastră generală de sănătate, nu de ani de viață - și forma fizică a 80 de caiaci amatori.

În scopul studiului, fiecare participant a trecut printr-o serie de evaluări ale formei fizice și a furnizat o probă de fecale pentru a analiza bacteriile din intestinul lor, precum și mostre de sânge pentru a determina vârsta lor biologică folosind marcaje epigenetice.

Marcajele epigenetice sunt ca niște comutatoare în ADN-ul nostru care pot controla dacă anumite gene sunt activate sau dezactivate și joacă un rol crucial în determinarea modului în care se dezvoltă, funcționează și răspund celulele noastre la mediul înconjurător.

Calitatea celulelor noastre poate fi influențată de factori precum stilul de viață, dieta și expunerea la factori de mediu, care în cele din urmă pot afecta sănătatea noastră și modul în care îmbătrânim.

Marcajele epigenetice permit oamenilor de știință să măsoare acest declin celular, ceea ce oferă o imagine de ansamblu a ”ceasurilor epigenetice” sau a ”vârstei biologice”.

Vezi și: "Uită-te în buletin dacă te doare!" Codreanu și Vâlcu: Eu i-aș amenda pe cei care spun asta. Durerea nu e normală. Dacă te doare mai mult de 5 zile, s-ar putea să ai o boală cumplită

Rezultate neașteptate

”Am descoperit că bacteriile inflamatorii accelerează de fapt procesul de îmbătrânire, deci dacă aveți mai multe bacterii inflamatorii, atunci îmbătrâniți mai repede”, a declarat Radak pentru Euronews Next, adăugând că îmbătrânirea accelerată ”înseamnă că sunteți mai în vârstă decât vârsta cronologică”.

De asemenea, analizând bacteriile specifice prezente în microbiomul intestinal al caiacilor, cercetătorii au constatat că niveluri mai mari de bacterii antiinflamatorii au fost corelate cu indicatori de formă fizică îmbunătățiți și o rată mai lentă de îmbătrânire.

În mod invers, prezența bacteriilor inflamatorii a fost asociată cu performanțe mai slabe în teste de formă fizică.

Sportivii aveau între 38 și 84 de ani și participaseră la Regatta Mondială a Campionilor la Canotaj din 2019, o competiție internațională de canotaj special concepută pentru caiaci veterani.

Rezultatele sugerează o legătură crucială între bacteriile intestinale, inflamație, formă fizică și procesul de îmbătrânire, punând sub semnul întrebării presupunerea comună că mai multe bacterii înseamnă pur și simplu o sănătate mai bună, spune Radak.

Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relație cauzală. S-ar putea foarte bine ca alegerile dietetice presupuse mai sănătoase ale sportivilor să influențeze pozitiv abundența de bacterii benefice în intestinul lor.

Cu toate acestea, ”aceste bacterii nu au legătură cu îmbătrânirea cronologică. Ceea ce cred că este o observație destul de interesantă, deoarece înseamnă că aceste bacterii sunt implicate de fapt în îmbătrânirea metilării ADN [îmbătrânirea epigenetică), (și, prin urmare) nu sunt rezultatul îmbătrânirii cronologice”, a spus Radak.

Vezi și: Diagnosticarea, cheia sănătății. Mikashmi Kohli: Încercăm să tratăm orbește oameni despre care nu știm pentru ce îi tratăm

Cu alte cuvinte, bacteriile inflamatorii, atunci când sunt abundente, sunt legate de îmbătrânire accelerată.

”Cred că aceste descoperiri sunt importante, deoarece trebuie mai întâi să identificăm relațiile. Și apoi, desigur, dacă le puteți confirma, următorul pas este să modificați (tratați) acest tip de abundență (de bacterii inflamatorii) și apoi să faceți modificări în microbiomul intestinal care permit, poate, o încetinire a procesului de îmbătrânire și o viață mai sănătoasă”, a spus el.

Echipa lui Radak desfășoară în prezent un studiu de urmărire pe o perioadă de șase luni în care au modificat microbiomul intestinal al caiacilor cu ajutorul probioticelor pentru a evalua dacă această intervenție afectează direct vârsta biologică.

Rezultatele sunt așteptate să fie publicate la începutul anului 2024.

Între timp, lucrează și la un alt studiu care implică 60 de campioni olimpici cu vârste cuprinse între 25 și 102 de ani, care își propune să exploreze impactul activității fizice de nivel înalt din tinerețe asupra procesului de îmbătrânire.

Rezultatele preliminare au arătat deja că sportivii de elită au o vârstă epigenetică mai tânără decât vârsta cronologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel