Cheagurile de sânge: care sunt cauzele care le formează și ce riscuri sunt

Sânge  FOTO: pixabay
Cheagurile de sânge pot avea mai multe cauze și prezintă riscuri pentru sănătate. iată din ce cauză pot apărea:

Cheagurile de sânge au o mare varietate de cauze și factori de risc. Printre acestea se numără afecțiuni cronice de sănătate, precum diabetul și fibrilația atrială; medicamente, inclusiv pilule contraceptive și terapie de substituție hormonală; factori de stil de viață, cum ar fi fumatul și supraponderalitatea; și, în cazuri rare, moștenirea unor tulburări de coagulare.

Cauze comune

Este important să vă cunoașteți factorii de risc și să discutați cu medicul despre ce puteți face pentru a reduce riscul formării unui cheag periculos. Cheagurile de sânge apar în principal în vene și artere, întrerupând fluxul sanguin și având potențialul de a duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Ateroscleroza

Când depozitele de grăsime, numite plăci, se dezvoltă în căptușeala interioară a arterelor (adesea cauzată de colesterolul ridicat), este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Dacă o placă se rupe într-o arteră coronariană, aceasta va provoca formarea unui cheag de sânge, care ar putea provoca leziuni permanente ale mușchiului inimii sau, mai rău, un atac de cord.

Fibrilație atriala

Fibrilația atrială (AFib) este cea mai frecventă formă de aritmie cardiacă, provocând o viteză mai mare a bătăilor inimii sau sărirea peste ritm, întrerupând fluxul sanguin. Când se întâmplă acest lucru, sângele se poate aduna în inimă și poate forma cheaguri, care în cele din urmă pot călători către creier și pot duce la un accident vascular cerebral.

Diabet

Diabetul produce modificări ale sângelui care îl fac mai predispus la coagulare.

Potrivit American Heart Association, 80% dintre persoanele cu diabet sunt expuse riscului de a muri din cauza unei afecțiuni legate de cheaguri.

Imobilitate prelungită

Stând așezat sau culcat pentru perioade lungi de timp - din cauza repausului prelungit la pat după boală sau a unui zbor lung cu avionul, de exemplu - poate provoca stagnarea sângelui în picioare, ducând la tromboză venoasă profundă (TVP) și, în cel mai rău caz, embolie pulmonară dacă cheagul se deplasează spre plămâni.

Ridicarea, mersul pe jos și întinderea vă pot ajuta să evitați tromboza venoasă profundă.

Intervenție chirurgicală

Un cheag de sânge este mai probabil să se formeze în timpul sau după operație; un motiv pentru aceasta este perioadele prelungite de inactivitate datorate culcării pe o masă de operație și stării în pat în timpul recuperării.

Tipul de intervenție chirurgicală pe care l-ați efectuat poate crește, de asemenea, riscul formării cheagurilor de sânge după procedură. Cheagurile sunt mai frecvente după intervenții chirurgicale majore, în special cele care implică pelvisul, abdomenul, genunchiul și șoldul

Dacă intervenția chirurgicală necesită tăierea sau repararea arterelor sau venelor, riscul unui cheag de sânge este mai mare, deoarece corpul dumneavoastră lucrează pentru a opri sângerarea formând cheaguri.

O intervenție chirurgicală în care inima este oprită, de obicei o operație de bypass cardiac (CABG), crește, de asemenea, acest risc.

Cancer și tratamente pentru cancer

Cancerul în sine, precum și anumite medicamente pentru chimioterapie, pot crește capacitatea de coagulare a sângelui. Pacienții cu cancer sunt, de asemenea, susceptibili de a avea perioade lungi de inactivitate, cum ar fi în timpul tratamentelor de chimioterapie sau în timpul repausului la pat.

Dacă urmezi un tratament pentru cancer, este important să fii conștient de simptomele unui cheag de sânge.

Genetica

Deși sunt relativ rare, există unele tulburări moștenite de coagulare a sângelui care vă pot face mai predispuse la apariția cheagurilor în comparație cu populația generală.

Tulburările genetice cauzează rareori cheaguri de sânge în artere. În schimb, este posibil ca acestea să ducă la tromboză venoasă profundă (TVP), embolie pulmonară și cheaguri la nivelul intestinelor și rinichilor.

Factorul V Leiden: În factorul V Leiden, o substanță cunoscută sub numele de factor V, care este importantă pentru procesul de coagulare, poate scăpa de sub control, determinând ca un cheag benign să devină periculos. Între 3% și 8% dintre persoanele cu ascendență europeană poartă mutația genetică asociată cu tulburarea

Mutația genei protrombinei: Pacienții cu această tulburare au un defect genetic care are ca rezultat o supraabundență de protrombină, o proteină de coagulare a sângelui. Aproximativ 2% dintre albii din Statele Unite și Europa au o formă a acestei mutații. 5

Deficiențe de antitrombină, proteină C și proteină S: Pacienții cu aceste mutații rare au o cantitate redusă de anticoagulante naturale în sânge și sunt astfel mai predispuși la coagulare.

Este mai probabil să aveți o cauză genetică a coagulării excesive a sângelui dacă aveți membri ai familiei care au avut cheaguri de sânge periculoase, un istoric personal de cheaguri de sânge repetate înainte de vârsta de 40 de ani și / sau un istoric personal de avorturi spontane inexplicabile.

Factorii de risc ai stilului de viață

Deși tulburările genetice și anumite afecțiuni cronice nu sunt lucruri pe care le puteți controla, în general sunt următorii factori de risc asociați stilului de viață.

Medicul vă poate ajuta să găsiți modalități de a vă modifica comportamentele și alegerile pentru a reduce riscul de formare a unui cheag de sânge.

Fumatul

În timp, fumatul poate deteriora mucoasa vaselor de sânge, ceea ce face ca cheagurile să fie mai probabile. Dacă aveți un alt factor de risc, cum ar fi sarcina sau să utilizați pastile cntraceptive, riscul este crescut în continuare.

Discutați cu medicul despre un program de renunțare la fumat dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la țigări.

Obezitatea

Grăsimea suplimentară poate încetini fluxul sanguin și poate pune mai multă presiune pe vene. A fi semnificativ supraponderal poate uneori să coincidă cu un stil de viață inactiv și / sau diabet, ambii factori de risc în sine.

Un nutriționist sau un program de scădere în greutate de grup vă poate ajuta să învățați cum să faceți alegeri alimentare sănătoase și să începeți un program de exerciții fizice.

Sarcina și postpartum

Sarcina crește numărul de trombocite și factorii de coagulare din sânge, crescând șansele unei femei de a dezvolta un cheag. Uterul poate comprima, de asemenea, venele, încetinind fluxul sanguin, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge.

Riscul de cheaguri de sânge crește în cele șase săptămâni de la naștere și este cel mai mare la femeile care au suferit o cezariană.

Terapia de substituție hormonală (HRT)

Unele forme de HRT, în special cele care conțin estrogen, pot crește riscul formării cheagurilor de sânge. Întrucât TSH apare sub mai multe forme - folosind diferite combinații de hormoni, inclusiv progesteron (sau forma sa sintetică, progestin) - este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai sigur pentru dumneavoastră.

Pilule anticoncepționale

La fel ca în cazul HRT, multe pastile, plasturi și inele conțin estrogen, ceea ce vă poate crește riscul. Pastilele care conțin drospirenonă, o formă a hormonului progestin, pot crește riscul de cheaguri de sânge în comparație cu altele care utilizează un progestin diferit.

Yaz, Yasmin, Beyaz și Safyral sunt pilule contraceptive care conțin drospirenonă.

Riscul general de a dezvolta un cheag de sânge este scăzut pentru femeile care utilizează contraceptive orale - doar unul din 3.000 pe an.

Dar nu este nevoie să intrați în panică dacă utilizați în prezent o metodă de control al nașterii care conține drospirenonă. Există multe formulări diferite, care conțin diferite combinații de hormoni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel