Celulele canceroase metastatice, supraviețuire în mediul ostil: ce rol are fierul

Celule        Foto: CC0 Public Domain
Celulele canceroase metastatice pot supraviețui chiar și într-un mediu ostil, lucru care i-a determinat pe cercetători să analizeze ce determină celulelor canceroase această capacitate. 

O echipă de cercetători care lucrează la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York a descoperit cum cancerul metastatic este capabil să supraviețuiască în spațiul ostil subarahnoid (spațiul dintre arahnoid și pia mater, care este umplut cu lichid cefalorahidian). În lucrarea publicată în revista Science, grupul de cercetători descrie studiile de secvențiere a ARN pe care le-au efectuat cu pacienți cu metastaze leptomeningeale (LS) - un tip de cancer care implică membranele măduvei spinării și creierul - și ce au aflat despre el. Livia Garzia și Michael Taylor, McGill University și the Hospital for Sick Children din Toronto, au publicat o lucrare de perspectivă în același număr al revistei, care prezintă lucrările echipei din New York.

Datorită importanței și sensibilității sale extreme, sistemul nervos central are protecții suplimentare împotriva invadatorilor străini. Una dintre ele este bariera creier-sânge - o graniță semipermeabilă a celulelor endoteliale care blochează intrarea soluțiilor. O alta este gazda de macrofage care există în lichidul coloanei vertebrale care caută și distrug posibilii invadatori. Unul dintre misterele din cercetarea cancerului este modul în care pot exista unele tipuri de cancer într-un mediu atât de ostil. În acest nou efort, cercetătorii s-au concentrat asupra unui singur tip de cancer în sistemul nervos central - LS. Scopul lor principal a fost să afle de ce anumite tipuri de cancer nu pot apărea numai în spațiul subarahnoidian (partea izolată a sistemului nervos central care este umplut cu lichid cefalorahidian), ci și să supraviețuiască și să metastazeze.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au colectat probe de lichid vertebral de la cinci pacienți cu LS. Apoi au efectuat secvențiere de ARN unicelulare pe probe. Au descoperit că celulele canceroase au un sistem de colectare a fierului cu afinitate ridicată care le-a permis să folosească fierul găsit în lichidul spinal. Ei observă că în lichidul spinal există foarte puțin fier, ceea ce îl face o marfă prețioasă - este necesar pentru sinteza ADN-ului și metabolismul celular.Captarea și utilizarea fierului au permis celulelor canceroase să depășească macrofagele, ceea ce le-a dat mai multă putere. Rezultatul net, observă cercetătorii, este că captarea fierului permite celulelor canceroase nu doar să supraviețuiască, ci să înflorească.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel