Certificatul verde, cerut din nou. Rafila, anunț despre ce urmează în România: Să facă doza 4. Infecția gripală nu e banală

certificatul verde - FOTO: Freepick
Certificatul verde ar putea fi solicitat din nou, din cauza infecțiilor cu noul coronavirus. 

Certificatul verde ar putea fi cerut din nou în unele state din Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila la emisiunea În fața națiunii de la Antena 3. 

”Certificatul COVID pentru cei care nu sunt vaccinați cu 3 doze este valabil 9 luni. Nu prea mai este folosit. Nu este exclus ca în cursul acestui an să existe țări din Uniunea Europeană, nu neaparat România, care să solicite acest document la intrarea în țară, într-una dintre țările care sunt mai afectate de boală. Nu avem acest element în momentul de față (reintroducerea certificatului verde -n.r.). Infecția gripală nu este o infecție banală. Ea este serioasă la anumite categorii de persoane și poate produce forme grave și chiar decese. Așa a apărut și vaccinul antigripal. Dacă discutăm despre gripă, noi avem o sezonalitate, avem campanie de vaccinare antigripală și este posibil, ca în viitor, să asistăm la o situație similară și în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Vezi și: Respirația urât mirositoare, halena, cauze și tratament. Ce boli ascunde

Schema completă, cu trei doze de vaccin

Schema completă de vaccinare este considerată doar în cazul persoanelor care au cele trei doze de vaccin. Urmează ca în toamnă în țară să sosească un nou vaccin adaptat pentru noua tulpină. 

”Avem un vaccin care nu oprește transmiterea bolii. Cazurile complicate sunt mai rare, decesele sunt mai rare la persoanele vaccinate cu minim 3 doze, dar, așteptăm în toamnă un vaccin adaptat tulpinilor circulante și vreau ca românii să aibă vaccinul adaptat, în octombrie - noiembrie, și să îl poată face cei care doresc.

Tipul de infecție pe care l-ai avut îți oferă un grad de protecție mai mare, sau mai mic. Eu recomand să facă o doză booster sau o doză booster suplimentară, a treia sau a patra celor care au peste 60 de ani, celor care au boli cronice care pot să evolueze nefavorabil dacă apare infecția cu Omicron. Lumea ar trebui să înțeleagă că schema completă de vaccinare este considerată cea cu trei doze, nu cea cu două doze

OMS și CDC recomandă doza a patra de vaccin cu vaccinul actual persoanelor peste 60 de ani și celor cu boli cronice. Eu văd că în România este un interes de vaccinare foarte scăzut și cred că avem o șansă să revitalizăm vaccinarea, dar cu un vaccin care își dovedește eficacitatea și din punct de vedere al reducerii substanțiale al transmiterii.

Acest vaccin vine în toamnă, în luna octombrie, când cele două companii producătoare a vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager vor furniza vaccinul în forma adaptată. România are o opțiune în acest sens. Să nu mai primi vaccinuri pe care să le depozităm și nu le putem folosi, nu le putem vinde și nici măcar nu le putem dona.

Avem milioane de doze de vaccin care stau în depozite, în frigidere sau congelatoare. Nu ne permitem să nu gospodărim banul public și să nu avem o politică care să genereze o încredere în vaccinare, nu neîncredere. Lucrul acesta este periculos pentru sănătatea publică”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Certificatul COVID a fost prelungit cu încă un an de zile. Parlamentul European şi statele membre au convenit să prelungească, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii.

Sunt state europene care nu mai solicită acest document la intrarea pe teritoriul lor.

”Extinderea regulamentului va asigura faptul că călătorii din UE, precum și cei din țări terțe conectate la sistem pot continua să utilizeze certificatul digital COVID al UE pentru a călători în interiorul Uniunii în statele membre în care sunt necesare aceste certificate de călătorie. Dacă situația sanitară permite acest lucru, regulamentul poate fi abrogat și mai devreme”, arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

La sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Dozele, trecute pe certificatul de vaccinare

Certificatele de vaccinare ar trebui să reflecte toate dozele administrate, indiferent de statul membru în care persoanele au fost vaccinate, este un alt punct asupra căruia au căzut de acord membrii Parlamentului European.

De asemenea, va fi prevăzută posibilitatea de a emite un certificat care să ateste recuperarea după boală în urma unui test antigen, iar gama de teste antigenice autorizate utilizate pentru a obține un certificat COVID-19 va fi extinsă. Totodată, va fi prevăzută posibilitatea de a permite eliberarea de certificate de vaccinare pentru persoanele care participă la studii clinice, arată comunicatul Parlamentului European.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel