Cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care se scot toate organele din pelvis. Dr Mitulescu: Dau invazie locală agresivă, dar există soluție chirurgicală

Gabriel Mitulescu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică
EXCLUSIV
Dr Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, a explicat că cel mai des anumite tipuri de cancer dau o invazie locală extinsă și agresivă în pelvis. Iată care sunt acestea: 

„Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt de părți genitale feminine, în principal de col uterin, de endometru, uneori de vagin. Chiar și cancerele de vulvă pot evolua cu această invazie locală avansată agresivă, pentru că organele acestea sunt situate în centrul pelvisului și atunci se pot răspândi și anterior către vezica urinară, către căile urinare, și posterior către intestinul gros, către rect și către canalul anal”, a arătat Dr. Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, de la Spitalului Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DCNews și DCMedical. 

Reputatul chirurg a explicat că pelvisul are niște particularități care permit o astfel de invazie locală agresivă și că exenterația – îndepărtarea tuturor organelor afectate plus a unui țesut din jur, de siguranță - este soluția chirurgicală în astfel de cazuri. 

„În general, pelvisul permite o evoluție particulară în sensul ăsta, pentru că între organele din pelvis există un țesut lax conjunctiv care permite o progresie ușoară a țesutului tumoral, vascularizația este extrem de bogată în pelvis și este un factor decisiv în creșterea tumorilor. Unei tumori îi trebuie sânge și substanțe nutritive, având o rată de creștere mai mare decât țesutul normal. Și mai este o particularitate mare: toate organele pelvisului sunt comunicante cu exteriorul. Și rectul cu canalul anal, și vaginul, și calea urinară, toate comunică cu exteriorul.  Ele sunt potențial supuse unor infecții repetate de-a lungul vieții, astfel încât în pelvis există o imunitate locală mult mai accentuată față de alte părți ale corpului și asta ar putea explica de ce tumorile rămân multă vreme cantonate în pelvis”, a arătat dr Gabriel Mitulescu. 

Acestă evoluție agresivă, dar mult timp locală, permite chirurgilor să facă exenterație, care poate fi direct soluție salvatoare. 

„Evoluția acesta atât de agresivă permite și un abord terapeutic. Pentru că singura șansă în cazul acestor bolnavi cu tumori așa avansate rămâne chirurgia. Tratamentul citostatic în cazul unor tumori mari invazive este absolut ineficient, tratamentul prin iradiere poate cel mult să pregătească o operație. Singura șansă a acestor bolnavi este extirparea chirurgicală fără țesut restant, adică esența este să nu rămână dacă se poate nicio celulă neoplazică, și atunci există șansa chiar și de vindecare a acestor pacienți”, a arătat dr Gabriel Mitulescu. 

Cum se face exenterația propriu-zis și cum schimbă ea viaa pacientului, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel