Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
O listă cu cele mai curate și mai puțin fructe și legume a fost realizată de către ”Dirty Dozen”, cea care realizează topul anual, dar mai ales controversat al acestor produse, un top bazat pe gradul de pesticide găsit în respectivele alimente, notează WebMD.
Potrivit sursei menționate, în mai bine de 70% dintre produsele cultivate în mod tradițional au fost depistate urme de pesticide.
Astfel, cele mai puțin curate fructe și legume sunt:
- Căpșunile
- Spanacul
- Kale, varza și muștarul
- Nectarinele
- Merele
- Strugurii
- Ardeiul gras și ardeiul iute
- Cireșele
- Piersicile
- Perele
- Țelina (frunze)
- Roșiile.
La polul opus, cele mai curate fructe și legume sunt:
- Avocado
- Porumbul dulce
- Ananasul
- Ceapa
- Papaya
- Mazărea dulce
- Sparanghelul
- Pepenele galben
- Kiwi
- Varza (clasică)
- Ciupercile
- Cantaloupe (soi de pepene galben)
- Mango
- Pepene roșu
- Cartof dulce.
Pentru a realiza raportul, Environmental Working Group a analizat peste 44.000 de probe prelevate de FDA și USDA, care testează în fiecare an un subset de produse.
Înainte de testare, oamenii de știință de la USDA au pregătit fiecare fruct sau legumă în modul în care oamenii tind să o facă ei înșiși, cum ar fi decojirea celor cu coajă necomestibilă și clătirea produselor cu coajă comestibilă.
Grupul de lucru pentru mediu ia în considerare șase măsuri de contaminare cu pesticide:
- Procentul de probe testate cu pesticide detectabile;
- Procentul cu două sau mai multe pesticide detectabile;
- Numărul mediu de pesticide într-o singură probă;
- Cantitatea medie de pesticide, exprimată în părți pe milion;
- Numărul maxim de pesticide pe o singură probă;
- Numărul total de pesticide găsite.
Raportul folosește ”mesaje de frică pentru a îndepărta oamenii de la consumul de fructe și legume cultivate în mod convențional”, susține Christine Rosenbloom, consultant în nutriție.
Aceasta le reamintește oamenilor că ”atât agricultura organică, cât și cea convențională folosesc pesticide pentru a proteja cultura. Fermierii organici folosesc diferite pesticide care sunt descrise ca fiind naturale, dar natural nu înseamnă mai sigur, mai bun sau fără chimicale”, mai spune Rosenbloom.
Pe de altă parte, raportul nu ar trebui să îi sperie pe oameni, cu atât mai mult pe părinții care pot deveni îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor produse cultivate convențional, ci doar să scoată în evidență faptul că respectivele produse nu sunt etichetate așa cum trebuie.
”Este încă un exemplu de a pune etichete bune și rele pe alimente atunci când nu este meritat”, susține Connie Diekman, consultant pe alimentație și nutriție, fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Vezi și: Pepenele roșu și beneficiile sale. Ajută și la sănătatea PIELII
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...