Cele 5 reguli esențiale dacă ții post: Dacă faci asta, declanșează boli

Post, Tudor Ciuhodaru - Foto: Freepik @stockgiu
Cele 5 reguli esențiale pentru post. La ce trebuie să ai foarte mare grijă. Care e cea mai ieftină şi uzuală opţiune alimentară în post.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce și cum trebuie să mâncăm în post și a oferit "5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe", explicații care țin de educația pentru sănătate.

În ceea ce privește riscurile la care ne expunem în post, medicul Tudor Ciuhodaru spune că:

Foto: Freepik @stockgiu

"1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.

4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Cele 5 reguli esențiale pentru post

Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

"Concret, un regim alimentar echilibrat trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. Să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile", a mai scris medicul.

Rețineți

Foto: Pexels @Kindel Media

"1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.

Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital", a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel