Cele 3 locuri în care apar metastaze. Dr. Benția: Sunt un lucru foarte rău. Când sunt multe nu se operează. Două, trei pot fi operate

Metastaze - Foto: Freepik @dariaashv
EXCLUSIV
Ce sunt metastazele și care sunt cele trei locuri în care apar. Medicul Dan-Răzvan Benția ne-a explicat că metastazele sunt maligne de cele mai multe ori.

Când vorbim despre cancer, termenul de "metastază" aduce cu sine o gravitate care îngrozește atât pacienții, cât și medicii. Metastazele reprezintă celulele canceroase care s-au răspândit de la tumora originală către alte părți ale corpului.

Ce sunt metastazele?

Metastazele sunt celule canceroase care s-au desprins de la tumora primară și au călătorit prin sistemul circulator sau limfatic către alte zone ale corpului. Aceste celule se pot dezvolta și forma noi tumori în diferite organe sau țesuturi, un fenomen numit metastazare.

"Există și a treia categorie de tumori care tinde, din păcate, să fie pe primul loc, sunt metastazele. Adică creierul, ca și măduva spinării este un loc de predilecție ca și osul a unor alte cancere. Este un loc predilect.

Foto: Freepik @muzahidshamim5

Are o apărare proastă și niște chestii tisulare de țesuturi unde ele se pot sedimenta cum sendimentează mizeria dintr-un râu de pe lateral, ele pot rămâne acolo. Scapă de apărarea imunologică.

Și alături de plămân sau ficat, aș zice că creierul e locul trei cu metastaze.

Deci foarte frecvente metastaze sunt în cap. 

Când sunt multe nu se operează, dar la una, două, trei pot fi operate. Sunt eminamente maligne.

Sunt coada unei tumori și sunt un lucru foarte rău", a declarat Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Metastazarea nu este un proces aleatoriu, ci unul foarte complex. Celulele canceroase trebuie să treacă prin mai multe etape pentru a se răspândi:

- Intravazare: Celulele canceroase părăsesc tumora primară și intră în sistemul circulator sau limfatic.

- Transport: Aceste celule călătoresc prin sânge sau limfă și se deplasează către alte organe sau țesuturi.

- Extravazare: Celulele metastatice părăsesc vasele de sânge sau limfă și invadează țesutul țintă.

- Proliferare: Aici, celulele canceroase încep să crească și să formeze o nouă tumoră.

Metastazele sunt responsabile pentru majoritatea deceselor cauzate de cancer. Odată ce boala se răspândește la distanță de locul original, tratamentul devine mult mai complex și șansele de supraviețuire scad semnificativ. În plus, metastazele pot provoca simptome severe, în funcție de locația lor, cum ar fi dureri, obstrucții, disfuncții organice și alte complicații.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să oprești un atac de panică. Cel mai important truc

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel