Cele 3 ecografii importante în sarcină. Ce să știi despre trimestrul 1, 2 și 3. Când se află, de fapt, sexul bebelușului. Herghelegiu: Părinții trebuie să înțeleagă!

Cele 3 ecografii importante în sarcină - Foto: Freepick @copperpipe
EXCLUSIV
Cele 3 ecografii importante în sarcină. Ce trebuie să știi despre trimestrul 1, 2 și 3. Când se vede sexul bebelușului.

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ecografiile importante pentru femeile însărcinate și ce trebuie să știe despre trimestrul 1, trimestrul 2 și trimestrul 3 în sarcină.

"Sunt 3 ecografii importante care analizează structura fătului, numite morfologii de trimestrul 1, 2 și 3", ne-a spus medicul.

Trimestrul 1 de sarcină

 

"Sexul se poate preciza, dar nu întotdeauna la morfologia de prim trimestru. Nu este o certitudine, pentru că organele genitale se dezvoltă dintr-un precursor comun. Deci în trimestrul întâi avem o bănuială cam de 80% de ce sex are copilul, dar în trimestul al doilea trebuie să fie o certitudine întotdeauna.

Scopul morfologiei de prim trimestru o reprezintă screening-ul pentru boli genetice, respectiv evaluarea unor markeri ecografici, dintre aceștia cei mai importanți sunt osul nazal, translucența nucală, dar se pot adăuga și frecvența cardiacă, regurgitația sau absența regurgitației tricuspidiene și profilul Dopler al ductului venos.

Sanador

Aceeași markeri sunt utilizați în dublu test care oferă informații despre riscuri de boli genetice. Se numește dublu test, deoarece pe lângă markerii ecografici are și o serie de valori de sânge, bio-chimici, beta HCG și PAPP-A.

La final, toate datele sunt introduce într-o formulă de calcul care ne va spune care este riscul ca fătul să aibă trisomia 21, 18 sau 13 .

Aș menționa un lucru foarte important pe care părinții trebuie să-l înțeleagă când se efectuează acest dublu test, este că acest test este probabilistic, nu este o certitudine. Dacă vor să fie 100% siguri să viitorul lor copil nu are o boală genetică e recomandat să se facă alte analize suplimentare, teste genetice", a declarat medicul, în exclusivitate pentru DC Medical.

Trimestrul 2 și 3 de sarcină

 

"Mai sunt morfologiile de trimestru 2 și 3. Acestea se aseamănă, se efectuează la 21 - 23 de săptămâni cea de trimestrul 2 și la 30 - 32 de săptămâni cea de trimestru 3.

Aceste două ecografii se axează în principal pe dezvoltarea structurală a fătului și pe organogeneza.

Deși organele fetale se formează încă din primul trimestru de sarcină, acestea se pot evalua mai bine ecografic în trimestrul 2 și 3 deoarece fătul are dimensiuni mai mari și sunt mai bine vizualizabile.

Sunt o serie de semne ecografice sau imagini standard care sunt recomandate să fie obținute.

Noi efectuăm un screening pentru anomalii structurale majore care au un impact asupra sănătății viitorului copil și care se pot detecta intrauterin, pentru că nu orice malformație se poate detecta intrauterin.

Se recomandă să se efectueze cel puțin aceste 2 evaluări ecografice în dinamică, deoarece unele dintre malformații pot să apară pe parcursul sarcinii sau să nu fie vizibile la începutul sarcinii", a mai spus medicul Cătălin Herghelegiu.

Medicul a încheiat cu un mesaj clar pentru viitorii părinți: "Pentru persoanele care au dubii sau sunt reticente, mesajul este unul simplu, acela că ecografia este sigură în sarcină, nu prezintă contraindicații, nu are efecte negative asupra fătului, se bazează pe ultrasunete și spre deosebire de radiografie sau CT nu iradiază sau nu are radiații care ar putea să afecteze dezvoltarea fătului".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel