Această metodă simplă ne ajută să...
Pe 1 octombrie, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) marchează Ziua Internaţională a Medicului lansând Campania de Conştientizare "RESPECT pentru Medici. RESPECT pentru Pacienţi".
În acest context, prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie-Intensivă, membru al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a transmis un mesaj în contextul Zilei internaționale a Medicului și al lansării Campaniei de Informare și Conștientizare "Respect pentru medici, respect pentru pacienți".
"Stimați colegi, profesiunea medicală este una liberală, dar în același timp una vocațională și cu importante accente sociale, guvernate de percepte clare etice și deontologice care trebuie aplicate zi de zi.
De aceea, vă îndemn să utilizați și dvs. decalogul pe care noi l-am adoptat pentru întreg personalul încă din anul 2010 la nivelul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu:
1. Poartă-te cu pacientul așa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav
2. Rudele pacienților trebuie tratate ca și cum ar fi rudele tale
3. Zâmbește și dă încredere celui care suferă.
4. Explică pacientului în termeni simpli ceea ce vrei să faci.
5. Scrie totul în foaia de observații.
6. Cere ajutor!
7. Nu condiționa sub niciun fel serviciile medicale.
8. Nu cere!
9. Nu primi ce nu ți se cuvine!
10. Amintește în fiecare zi colaboratorilor cele de mai sus.
La mulți ani, stimați colegi!", a transmis Șerban Bubenek într-un videoclip publicat pe pagina de Facebook a CMMB.
Recent, Colegiul Medicilor din România (CMR) a realizatun studiu privind sindromul de 'burnout' în rândul medicilor şi riscul de malpraxis, iar rezultatele "indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat".
Mai mult, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a anunţat public că va oferi "Consiliere Juridică Gratuită tuturor cazurilor care se confirmă, în care medici, membri ai CMMB, care îşi fac datoria sunt agresaţi la locul de muncă”.
Cătălina Poiană, preşedintele CMMB, afirmă că justiţia trebuie să se pronunţe în cazul medicilor care fac greşeli, subliniind că astfel e cazuri și astfel de medici nu îi reprezintă nici pe ea şi nici majoritatea medicilor.
"Cu toţii am auzit de greşeli şi fapte reprobabile ale unor medici, iar în aceste cazuri justiţia trebuie să se pronunţe şi, cu siguranţă, pe mine şi pe majoritatea dintre noi medicii, astfel de situaţii nu ne reprezintă. Dar nici nu putem fi de acord cu situaţiile în care medici care îşi fac datoria sunt agresaţi. Spunem ferm: medicii trebuie să îşi îngrijească pacienţii cu profesionalism şi dedicare. Dar trebuie să trecem şi de la vorbe la fapte", a scris preşedintele CMMB, prof. dr. Cătălina Poiană, pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...