Cei născuți după 1979, risc crescut să facă variola maimuței. Marinescu: Vorbim de o mortalitate mare

Cei născuți după 1979 pot face această BOALĂ - Foto: Freepick @crowf
Cine sunt persoanele predispuse să facă variola maimuței. Medicul Adrian Marinescu a făcut declarații importante.

Variola maimuței își face simțită prezența și în România, date fiind cifrele transmise de Ministerul Sănătății în ultimele zile. 

Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București, persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a declarat medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Variola maimuței, două variante de virus

 

"Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

1. -imagine fara descriere- (cei-nascuti-dupa-1979--risc-enorm-sa-faca-variola-maimutei--marinescu-vorbim-de-o-mortalitate-mare_94585900.jpeg)

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii", a mai spus directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București.

"Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România", a completat el.

Variola maimuței - simptome

 

"În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul", a explicat Adrian Marinescu.

Rafila: Nu e cazul să vă gândiți la IZOLETE

 

"Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta", a spus ministrul Rafila.

"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.

Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente", a mai precizat Ministrul Sănătăţii.

"E vorba despre un comportament la risc"

 

În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri, diagnosticate în România, de variolă a maimuței, a fost vorba despre "un comportament la risc". 

"Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.

Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.

"Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila, potrivit Mediafax. 

Întrebat dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.

OMS cercetează dacă variola este o "urgență de sănătate publică"

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Creşterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Diferența dintre COVID și variola maimuței. Vom avea noi RESTRICȚII? Marinescu, declarații pentru DC Medical

 

Băutura care topește grăsimea, peste noapte. Ai nevoie de 3 ingrediente simple. Se bea seara, înainte de somn

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.

”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.

”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul.

Cum ne protejăm de variola maimuței și care este tratamentul pentru cazurile de variola maimuței - citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel