Cei 3 români reîntorși din Africa de Sud, suspecți de Omicron. Ministrul Sănătății: probabilitatea este mare

Plămâni. Foto: Pexels
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara joi, 2  decembrie, că există o mare probabilitate ca acei trei români pozitivi cu infecția COVID să aibă noua tulpină, Omicorn, a coronavirusului.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că probabilitatea ca persoanele depistate pozitiv în urma testării, la întoarcerea din Africa de Sud, să fie infectate cu varianta Omicron a virusului este una "mare", având în vedere că este o tulpină virală care prezintă "multe mutaţii", adăugând că pacienţii sunt asimptomatici şi vor sta în izolare, monitorizaţi, timp de 14 zile.

El a fost întrebat care este situaţia în cazul celor trei persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 care s-au întors recent din Africa de Sud şi în cazul cărora există "o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2".

"Da, e vorba de debutul procedurii de secvenţiere care a arătat prezenţa mai multor mutaţii, rămâne să vedem la sfârşitul analizei, dacă este vorba de tulpina Omicron sau de o alta, dar probabilitatea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutaţii", a declarat Alexandru Rafila, joi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii cultelor religioase din România unde a participat alături de premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat care sunt următorii paşi ai autorităţilor, ministrul Sănătăţii a explicat: "Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe ţări din Europa, ca urmare a călătoriilor pe continentul african".

"Este, în mod evident, decizia luată de izolare şi monitorizare a pacienţilor care au fost infectaţi. Din fericire, ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă, practic, o modificare a stării de sănătate. Sunt monitorizaţi vor fi monitorizaţi pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru", a completat Rafila, potrivit Agerpres.

Un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat în Franţa metropolitană la un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie Nigeria, a anunţat joi Agenţia regională de sănătate (ARS). Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel