De ce să apelezi la medicamente...
Sunătoarea este o plantă utilizată de secole pentru proprietățile sale medicinale, fiind indicată în diverse tulburări sau afecțuni. Chiar dacă planta are o serie de beneficii importante pentru organism, aceasta interacționează cu multe medicamente, diminuându-le efectul, astfel că este nevoie de o discuție și cu medicul de familie sau cu specialistul.
Sunătoarea este recomandată pentru proprietățile sale, ce se datorează conținutului de compuși bioactivi din plantă. Sunătoarea conține flavonoide, naftodiantrone (cum ar fi hipericina), floroglucinoli (hiperforina), compuși fenolici, taninuri, xantone și multe alte substanțe care exercită efecte pozitive în organism.
Aceste proprietăți sunt:
- Antioxidante
- Antiinflamatorii
- Antidepresive
- Antibacteriene
- Antivirale
- Antifungice
- Neuroprotective
- Anxiolitice (împotriva anxietății)
- Anticarcinogenice (împotriva cancerului)
Ceaiurile din plante medicinale exercită efecte diferite în organism. Astfel, ceaiul de sunătoare consumat zilnic poate aduce o serie de beneficii, cum ar fi:
Ameliorează depresia ușoară-moderată
Cea mai importanta atribuție pe care o are ceaiul de sunătoare și alte produse ce conțin această plantă este faptul că ajută la ameliorarea depresiei ușoare-moderate. Mai mult, se pare că efectele acesteia în organism sunt comparabile cu cele ale inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (o clasă de medicamente antidepresive). Pentru a obține aceste efecte, ceaiul de sunătoare trebuie consumat zilnic, timp de mai multe săptămâni.
Ameliorează simptomele menopauzei
Simptomele menopauzei pot fi ținute sub control în mod eficient prin consum regulat de ceai de sunătoare.
Ameliorează eczemele și rănile minore
Compresele cu ceai de sunătoare aplicate topic ar putea ameliora problemele dermatologice minore, cum ar fi arsuri și răni, arsuri solare, ulcere. Hiperforina din conținutul sunătoarei promoveaza creșterea și diferențierea keratinocitelor – celule din piele.
Ceaiul cu sunătoare nu este recomandat în următoarele situații:
- Sarcina: poate favoriza malformațiile congenitale.
- Alăptare: poate produce colici, agitație sau stări de somnolență la sugar.
- Boala Alzheimer: poate agrava simptomatologia.
- Tulburare bipolară: poate agrava simptomatologia.
- Depresie majoră: poate induce impulsivitate.
- Schizofrenie: poate favoriza episoadele psihotice.
- Chirurgie: consumul de ceai de sunătoare trebuie oprit înainte cu minim 2 săptămâni de o intervenție chirurgicală, pentru a preveni complicațiile.
- Tratamente medicamentoase: sunătoarea interacționeaza cu multe medicamente, alterând efectele acestora în organism. Produsele și ceaiul de sunătoare sunt de evitat în caz de tratament cu anticoncepționale, antibiotice, anticoagulante, benzodiazepine, antidepresive, medicamente pentru cancer, pentru HIV și multe altele. De aceea, persoanele care se află sub orice tratament medicamentos trebuie să evite ceaiul de sunătoare.
Vezi și: URZICA, panaceul din grădină. Tratament pentru hipertensiune, dar și pentru boala Alzheimer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...