Ceaiul de măceșe, beneficii pentru inimă, SILUETĂ, imunitate și PIELE. Cum îl prepari

Ceaiul de macese Foto: Pexels @Daria Andrievskaya
Ceaiul de măceșe - ce boli tratează și ce beneficii are pentru sănătate.

Ceaiul de măceșe este un ceai din plante medicinale obținut din pseudo-fructele plantei de trandafir, are o aromă delicată, florală, ușor dulce, cu un gust secundar acrișor distinct.

Găsite chiar sub petalele de trandafir, măceșele sunt mici, rotunde și, de obicei, roșii sau portocalii.

Ceaiul de măceșe are 8 beneficii importante pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea imunității, ajută la sănătatea inimii, la pierderea în greutate și previne îmbătrânirea pielii.

1. Bogat în antioxidanți


Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc daune celulare cauzate de molecule numite radicali liberi.

Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

Într-un studiu privind conținutul de antioxidanți a șase extracte de fructe, s-a descoperit că măceșul are cea mai mare capacitate antioxidantă.

S-a descoperit că conține niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitamine C și E, toate având proprietăți antioxidante puternice.

Cantitățile acestor antioxidanți din măceșe pot varia foarte mult, în funcție de specia de plantă, momentul recoltării și altitudinea la care a fost cultivată planta.

Interesant este că plantele de la altitudini mai mari tind să aibă niveluri mai mari de antioxidanți.

În plus, cercetările arată că măceșele uscate pot oferi mai puțini antioxidanți decât cele proaspete.

Deoarece ceaiul de măceșe poate fi preparat cu oricare dintre ele, puteți obține mai mulți antioxidanți folosind măceșe proaspete în loc de cele uscate sau pliculețe de ceai.

2. Susține un sistem imunitar sănătos


Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșului este concentrația mare de vitamina C. În timp ce cantitatea exactă variază în funcție de plantă, s-a demonstrat că măcesele au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele și legumele.

Vitamina C joacă un rol esențial pentru sistemul imunitar.

Pe lângă vitamina C, măceșele conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitaminele A și E, care ajută la întărirea și protejarea sistemului imunitar.

3. Protejează împotriva bolilor de inimă


Datorită concentrației mari de antioxidanți, ceaiul de măcese poate aduce beneficii sănătății inimii. Studiile sugerează o relație între aportul de vitamina C și riscul de boli de inimă.

O revizuire a 13 studii a constatat că suplimentarea cu cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi a fost asociată cu o scădere semnificativă a colesterolului LDL, adică cel "rău", și a trigliceridelor din sânge, doi factori de risc pentru boli de inimă.

Măceșele sunt, de asemenea, bogate în flavonoide. S-a demonstrat că acești antioxidanți reduc tensiunea arterială.

4. Ajută la pierderea în greutate


Cercetările sugerează că ceaiul de măcese poate ajuta la pierderea în greutate. Studiile arată că măceșele sunt bogate într-un antioxidant numit tilirozidă, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.

Într-un studiu de 8 săptămâni la șoareci predispuși la obezitate, cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care conținea 1% extract de trandafir au câștigat semnificativ mai puțină greutate corporală și grăsime stomacală decât animalele care nu au primit suplimentul.

Cercetările la om arată rezultate similare. Într-un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 32 de adulți cu exces de greutate, administrarea zilnică a 100 mg de extract de măceș a scăzut semnificativ greutatea corporală și grăsimea stomacală, comparativ cu grupul placebo.

Cu toate acestea, cercetările actuale se limitează la efectele extractului concentrat de măceș - nu la ceai. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a evalua relația dintre ceaiul de măceșe și pierderea în greutate, potrivit Healthline.

5. Poate proteja împotriva diabetului de tip 2

Deși mecanismul exact nu este clar, unele cercetări sugerează că măceșele pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Într-un studiu efectuat pe șoareci care au urmat o dietă bogată în grăsimi, suplimentarea cu pulbere de măceșe timp de 10-20 de săptămâni a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge, nivelul de insulină la post și creșterea celulelor adipoase în ficat - trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Într-un alt studiu, extractul de măceșe a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge la post la șobolani cu diabet.

Cu toate acestea, într-un studiu efectuat la adulți cu obezitate, suplimentarea zilnică cu pulbere de măceșe nu a avut efecte semnificative asupra nivelului de glucoză la post sau asupra sensibilității la insulină. Aceste rezultate s-au aplicat atât persoanelor cu niveluri sănătoase, cât și celor cu niveluri scăzute ale glicemiei.

Ca și în cazul pierderii în greutate, cercetările actuale se limitează la extractul de măceșe și sunt necesare mai multe studii privind relația dintre ceaiul de măceșe și riscul de diabet de tip 2.

6. Poate reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu efecte antiinflamatorii, inclusiv polifenoli și galactolipide.

Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Recent, acestea au fost studiate pentru proprietățile lor antiinflamatorii puternice și potențialul de a reduce durerile articulare.

Într-o analiză a trei studii, suplimentarea cu măceșe a redus semnificativ durerile articulare la persoanele cu osteoartrită. Mai mult, cei care au primit trandafir au avut de două ori mai multe șanse să raporteze îmbunătățirea nivelului de durere, comparativ cu grupul placebo.

Un alt studiu de 4 luni, efectuat pe 100 de persoane cu osteoartrită, a constatat că cei care au suplimentat cu 5 grame de extract de măceșe zilnic au resimțit semnificativ mai puțină durere și o mobilitate crescută a articulației șoldului, în comparație cu grupul de control.

De fapt, 65% dintre participanții din grupul de trandafir au raportat o oarecare reducere a durerii.

Extractul de măceșe a fost sugerat, de asemenea, pentru a ajuta artrita reumatoidă, deși cercetările sunt limitate și lipsesc studiile de înaltă calitate la om.

Rețineți că cercetările privind beneficiile antiinflamatorii ale măceșului s-au concentrat pe extractul concentrat, mai degrabă decât pe ceai.

7. Poate combate îmbătrânirea pielii

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și este responsabil pentru asigurarea elasticității pielii.

S-a demonstrat că vitamina C promovează sinteza colagenului și protejează celulele pielii împotriva daunelor provocate de soare, ambele putând ajuta la menținerea unui aspect mai ferm și mai tânăr al pielii tale. Deoarece ceaiul de măceșe este bogat în această vitamină, consumul acestuia ar putea fi benefic pentru piele.

În plus, ceaiul de măceșe conține carotenoidul astaxantină, care poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea descompunerii colagenului.

Și alți carotenoizi din ceaiul de măceșe pot fi benefici pentru sănătatea pielii. În special, vitamina A și licopenul sunt cunoscute pentru că protejează celulele pielii împotriva daunelor provocate de soare.

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 34 de persoane a arătat că cei care au consumat 3 grame de pulbere de trandafir pe zi au prezentat mai puține riduri la nivelul picioarelor de cioară, precum și o mai bună hidratare și elasticitate a pielii.

Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul de ceai de măceșe ar avea același efect asupra sănătății pielii.

8. Ușor de preparat acasă

Ceaiul de măceșe are o aromă acrișoară asemănătoare cu cea a mărului verde și poate fi preparat din pseudo-fructele oricărei plante de trandafir.

Totuși, este recomandat să evitați să folosiți măceșe de la o plantă care a fost stropită cu un pesticid care nu este etichetat ca fiind sigur pentru consumul uman.

Șoldurile de trandafir arată ca niște mere roșii sau portocalii în miniatură și se găsesc chiar sub petalele florilor de trandafir.

Șoldurile proaspete de trandafir pot fi folosite pentru ceai, clătinându-le mai întâi bine pentru a îndepărta orice murdărie și resturi.

Apoi, puneți 4-8 măceșe într-o cană (240 ml) de apă fiartă. Lăsați ceaiul să se infuzeze timp de 10-15 minute și apoi scoateți fructele.

Se pot folosi și măceșe uscate. Puteți fie să uscați singuri trandafirii proaspeți, fie să cumpărați ceai de măceșe uscate în vrac, cu frunze libere.

Pentru a prepara, puneți 1-2 lingurițe de măceșe uscate într-un infuzor și scufundați-l într-o cană (240 ml) de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute și apoi se scoate infuzorul.

Dacă ceaiul vi se pare prea acru, încercați să adăugați un îndulcitor, cum ar fi mierea, pentru a echilibra aroma.

Ceaiul de măceșe are un gust delicios atât proaspăt preparat, cât și cu gheață.

Atenție!

 

Nu s-a demonstrat că ceaiul de măceșe provoacă efecte secundare grave la majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, anumite persoane ar trebui să evite ceaiul de măceșe.

De exemplu, siguranța și eficacitatea ceaiului de măceșe nu au fost studiate la femeile însărcinate sau care alăptează. Cel mai bine este să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a încerca acest ceai dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

În plus, datorită nivelului ridicat de vitamina C, ceaiul de trandafir poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi la unele persoane.

În cele din urmă, dacă luați în prezent litiu - un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor psihiatrice - se recomandă să evitați ceaiul de măceșe, deoarece efectul său diuretic ar putea crește concentrația de litiu în organism, provocând efecte secundare grave

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel