Ceaiul de leuștean, tratamentul natural pentru bronșită și indigestie. Ce efect are dacă pui puțin oțet

ceai de leustean Foto: Freepik @vaivirga
Descoperă în câte feluri poate acest ceai să îți ajute organismul dacă îl incluzi în dietă.

Leușteanul este planta aromatică originară din regiunea mediteraneană a Europei de Sud și este folosit de mai bine de 500 de ani drept o plantă medicinală pentru ameliorarea mai multor simptome

Sunt necesare două linguri de leuștean uscat pentru fiecare 250 ml de apă clocotită. După ce lași totul la infuzat timp de 10 până la 15 minute, filtrează ceaiul și savurează-l cald. Pe lângă faptul că este util în tratarea tusei convulsive, a indigestiei și a edemului cardiac, ceaiul poate ajuta la curățarea organismului. Dacă este băut seara, acesta acționează ca un laxativ natural în timpul nopții.

Adăugarea unei cantități mici de oțet la o infuzie făcută din rădăcini de leuștean va accelera vindecarea rănilor grave, va scăpa de erupții cutanate și va preveni căderea părului. Poți folosi acest amestec topic dacă ai afecțiuni musculare, osoase sau articulare, infecții fungice pe picior sau mâncărimi ale pielii.

Vezi și: 8 beneficii ale strugurilor negri. Ajută inima și promovează sănătatea ochilor pe tot parcursul vieții

Susține sănătatea digestivă

Principalul beneficiu al ceaiului de leuștean este că ajută la digestie. Ceaiul de leuștean, care a fost folosit în mod tradițional pentru a ameliora balonarea și indigestia. Acesta favorizează digestia prin creșterea producției de lichide și enzime digestive ale stomacului. Acest lucru poate susține sănătatea digestivă în general și poate ușura durerile de după masă.

În plus, ceaiul de leuștean are calități diuretice, ceea ce înseamnă că ajută la stimularea producției de urină și la eliminarea deșeurilor și a lichidelor suplimentare din organism. Ceaiul de leuștean poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor și la diminuarea balonării prin promovarea funcției renale și diminuarea retenției de apă.

Foto: Freepik @HandmadePictures

Are proprietăți antiinflamatorii

Ceaiul de leuștean este apreciat și pentru calitățile sale antiinflamatoare. Frunzele de leuștean conțin substanțe chimice numite quercetină și apigenină, care pot avea proprietăți antiinflamatorii care ar putea fi utile pentru cei care suferă de boli inflamatorii, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau artrita.

Acesta conține, de asemenea, o concentrație mare de antioxidanți, substanțe care ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de substanțele chimice periculoase cunoscute sub numele de radicali liberi. Antioxidanții sunt esențiali pentru menținerea stării generale de sănătate și pentru scăderea riscului de boli cronice. Sistemul de apărare al organismului și aportul de antioxidanți poate fi crescut prin utilizarea ceaiului de leuștean în rutina zilnică.

Citește și: Impactul postului intermitent asupra inflamației cronice. Omiterea meselor poate promova arderea grăsimilor

Sprijin pentru plămâni

Potențialul ceaiului de leuștean de a îmbunătăți sănătatea respiratorie este un alt avantaj remarcabil. Uleiurile esențiale din frunzele de leuștean au calități expectorante, ceea ce înseamnă că facilitează expulzarea mai ușoară și ameliorarea congestiei prin faptul că ajută la relaxarea mucusului și a mucoasei din tractul respirator. Din acest motiv, ceaiul de leuștean este adesea folosit ca tratament pentru tuse și bronșită.

Benefic pentru sistemul nervos

În plus, se crede că ceaiul de leuștean conține proprietăți sedative moderate care ar putea ușura anxietatea și induce relaxarea. Ceaiul de leuștean are potențialul de a îmbunătăți sănătatea mintală și calitatea somnului prin reducerea stresului și calmarea sistemului nervos.

Riscuri și efecte secundare

La fel ca în cazul oricărui medicament pe bază de plante, ceaiul de leuștean trebuie consumat cu moderație, chiar dacă are multe avantaje potențiale pentru sănătate. Excesul de indulgență poate avea consecințe negative, în special pentru persoanele care iau medicamente sau care au probleme medicale specifice.

Nu se cunosc efecte adverse grave în urma utilizării leușteanului. Având în vedere că plantele din familia Apiaceae pot avea reacții alergice, există o șansă de a experimenta una. Pe de altă parte, nu există suficiente date de studii clinice despre efectele adverse ale leușteanului.

Fiind un diuretic, orice persoană cu probleme renale sau cardiace ar trebui să o consume cu prudență. Cei cu funcție renală redusă ar trebui, de asemenea, să se abțină de la utilizarea acestuia din cauza efectelor sale iritante asupra țesuturilor. În general, cei care au afecțiuni medicale nu ar trebui să utilizeze leușteanul fără a discuta mai întâi cu un medic.

În concluzie, ceaiul de leuștean este o băutură pe bază de plante care poate oferi o serie de avantaje pentru sănătate, cum ar fi o digestie mai bună, calități diuretice, efecte antiinflamatorii, suport antioxidant, ameliorarea simptomelor respiratorii și o acțiune calmantă moderată. Poți utiliza calitățile medicinale ale ceaiului de leuștean pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală, incluzându-l în regimul tău de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel