Cercetătorii au realizat o...
Conceptul dietei cu alimente cu o densitate energetică scăzută este simplu: Mănânci mai multe alimente cu un conținut mai mare de apă, pentru a obține un volum mai mare, dar cu mai puține calorii.
Densitatea energetică este pur și simplu cantitatea de energie – sau de calorii - dintr-un gram de alimente. Alimentele pot avea o densitate foarte scăzută, scăzută, medie sau înaltă.
Untul, de exemplu, este un aliment cu înaltă densitate, având 180 de calorii în 20 de grame. Pepenele roșu, însă, este un aliment cu densitate foarte scăzută, cu doar 7 calorii în 20 de grame. Dimensiunea porției este un alt mod de a face diferența. De exemplu, o portocală și jumătate are același număr de calorii ca trei sticksuri subțiri.
Pentru a afla densitatea energetică a unui aliment, împărțiți numărul de calorii dintr-o porție cu numărul de grame din cantitatea respectivă. Densitățile de densitate a energienergetice din categoria foarte scăzută sunt de la 0,5 la 1 calorii/gram. În cazul densității înalte, limita e de între 4 și 9 calorii pe gram.
Puteți calcula cu ușurință densitatea energetică a oricărui produs alimentar. Utilizați un contor de calorii pentru a face calculul pentru alimente proaspete. Pentru cele ambalate, folosiți, de pe etichete, tabelul cu valori nutriționale și împărțiți caloriile la grame pentru a calcula densitatea, dar și cât să pui într-o porție.
Alimentele cu densitate energetică scăzută sunt, de obicei, bogate în fibre, precum și în apă, astfel încât acestea vor da senzația de sațietate. Acesta este motivul pentru care înlocuirea alimentelor cu densitate mare de energie cu cele scăzute, pentru reducerea aportului zilnic de calorii, este mai eficientă decât doar reducerea porțiilor, ceea ce vă va lăsa, poate, înfometați.
Consumul de alimente cu densitate scăzută a energiei funcționează la fel de bine pentru pierderea în greutate cât și pentru menținerea greutății, notează nutriționiștii de la MedicineNet.com.
În rețete, înlocuirea alimentelor poate fi la fel de simplă ca adăugarea mai multor legume ne-amidonice în locul celor cu amidon și a unei bucăți de carne. Mai degrabă decât să mâncați sandwich-uri, înlocuiți pâinea cu legume cu frunze verzi. Spre exemplu cu foi mari de salată. Când mănâncați cereale, alegeți fulgi de ovăz și quinoa, care cresc în volum atunci când sunt puse în apă – umplu mai mult din stomac decât celelalte cereale integrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...