Consumul moderat de cafea este...
Autoritățile de la malul mării au emis o alertă după ce s-au înregistrat niveluri de E.coli care depășesc limitele admise în anumite zone de plajă. Deși prezența acestei bacterii în apă poate ridica semne de întrebare, specialiștii subliniază că riscul de infecție pentru înotători nu este neapărat mare.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre infecția cu E.coli.
"Dacă vorbim de bacteria în sine poate pune multe probleme pentru sănătate, începând de la infecții urinare, digestive, infecții generalizate. Dar faptul că avem o concentrație peste normal în apa mării nu este echivalent cu faptul că oamenii, în momentul în care au făcut baie au și o mare probabilitate de a face infecție.
Trebuie știut că trebuie să fie prudenți. Contactul este unul accidental, că nimeni nu bea din apa aia. E un contact accidental care, în principiu, nu are o mare probabilitate să dea infecție activă. Dacă vorbim de copii mici, în cazul lor, riscul e mai mare să intre în contact cu apa, dar s-a demonstrat că nu e un risc atât de mare", a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Hesperidina, compusul din sucul de portocale reduce tensiunea arterială și colesterolul
În sezonul estival, riscurile sunt amplificate de toxiinfecțiile alimentare, care sunt mult mai frecvente decât infecțiile provocate de contactul cu apa contaminată.
Dr. Marinescu subliniază că riscul de infecție digestivă din apă este scăzut comparativ cu riscurile asociate cu alimentele și băuturile contaminate.
"Ce se întâmplă în mod concret când facem o infecție cu E.coli. Cel mai adesea mă gândesc la ce se întâmplă vara, iar vara sunt acele toxiinfecții alimentare. Riscul e mult mai mare a face prin alimentele contaminate sau lichidele pe care le bem decât din acea apă. Putem face și o infecție digestivă din apă care să ducă la deshidratare. E puțin probabil să o facem din apă.
La persoana în vârstă și la copilul mic pot să apară complicații. E greu de probat că simptomele pot avea legătură cu apa. E ușor de zis că am intrat într-o apă care avea concentrație mai mare, dar poate fi de la alimentele pe care le-am consumat", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist.
E.coli - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
Totuși, pentru copiii mici și persoanele vârstnice, complicațiile pot apărea din cauza deshidratării severe, care poate fi cauzată de diaree și vărsături.
Simptomele posibile ale infecțiilor cu E.coli includ greață, vărsături, diaree și stare generală modificată. În cazurile extreme, deshidratarea netratată corespunzător poate duce la complicații serioase care pot afecta sănătatea.
"Simptomele pot varia de la greață, vărsături, diaree, stare generală modificată, mergând până la ce e mai rău. Marea problemă la extremele de vârstă și aici vorbim de copii și persoanele în vârstă este că deshidratarea care nu este corectată la timp, poate să ducă la niște lucruri neplăcute care pot afecta sănătatea.
Deshidratarea poate duce la complicații în sine", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care face parte din flora normală a intestinului uman și animal. De obicei, este inofensivă și ajută la digestie, dar anumite tulpini de E. coli pot cauza infecții și probleme de sănătate.
Caracteristici generale ale E. coli
Tipuri de tulpini: Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, dar unele, cum ar fi E. coli O157, pot provoca boli grave.
E. coli se poate răspândi prin contactul cu apă sau alimente contaminate, prin igienă precară, sau prin contact direct cu persoane infectate, potrivit Mayo Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...