Ce trebuie să știi despre cum furtunile îți afectează sănătatea. Boala care este înrăutățită de vremea nefavorabilă

furtunile - FOTO: Freepik@thongden_studio
Furtunile pot provoca probleme de sănătate. O boală este înrăutățită atunci când vremea este nefavorabilă.

Furtunile pot exarceba simptomele unei boli. Ce este astmul de furtună și cum vremea rea înrăutățește simptomele. Dar dacă sunteți o persoană cu alergii grave sau astm, vremea furtunoasă poate fi mai mult decât o neplăcere.

Poate fi o amenințare serioasă la adresa sănătății dumneavoastră. "Astmul de furtună" a fost semnalat pentru prima dată în anii 1980 în Anglia și Australia, iar cazurile continuă să apară. Imediat după ce furtuni puternice au trecut prin Melbourne, Australia, în 2016, mai mult de 9.000 de persoane au solicitat asistență medicală de urgență pentru astm în timpul unui eveniment notabil.

Unitățile medicale au fost copleșite și cel puțin opt persoane au murit. Acest lucru este neobișnuit, dar dacă aveți astm - sau alergii sezoniere, după cum se pare - înțelegerea acestui factor declanșator vă poate ajuta să vă mențineți bine.

Vezi și: ADDA, mesaj pentru tinere: Iubiţi-vă, fetelor. Cu coşuri, celulită, vergeturi. Cu riduri, aluniţe, cicatrici. Toate aceste “accesorii” spun poveşti despre noi

Ce este astmul de furtună?

Termenul descrie un atac de astm care începe sau se agravează după o furtună. Acesta poate apărea la orice persoană cu astm, dar cel mai adesea afectează persoanele cu rinită alergică sezonieră, pe care mulți oameni o cunosc sub numele de febra fânului sau alergii. Anunțate prin curgerea nasului, strănut și mâncărimi la nivelul ochilor, alergiile sezoniere sunt adesea cele mai grave primăvara, vara sau la începutul toamnei.

Ploaia tinde să scadă numărul de polenuri prin curățarea aerului și mulți oameni consideră că vremea ploioasă tinde să reducă simptomele de astm declanșate de alergii. Dar furtunile pot înrăutăți astmul din cauza unei secvențe unice de evenimente:

- Curenții descendenți reci concentrează particulele de aer, cum ar fi polenul și mucegaiul. Aceste particule de aer sunt măturate în nori, unde umiditatea este ridicată.

- În nori, vântul, umiditatea și fulgerele sparg particulele până la o dimensiune care poate intra ușor în nas, sinusuri și plămâni. Rafalele de vânt concentrează aceste particule mici, astfel încât cantități mari pot fi inhalate, potrivit Harvard Health.

Astmul de furtună apare atunci când o furtună crește nivelul deja ridicat de polen. Afecțiunea este cunoscută și sub numele de astm epidemic de furtună (ETSA), deoarece astfel de evenimente pot face ca multe persoane să dezvolte simptome severe de astm pe o perioadă scurtă de timp.

Persoanele sensibile la polen sau cu afecțiuni precum rinita alergică sezonieră și astmul au un risc mai mare de astm de furtună. În plus, cele mai grave rezultate sunt la persoanele cu astm prost controlat.

Vezi și: Ciocolata albă, riscuri pentru sănătate. Conține o cantitate foarte mare de zahăr

Ce crește riscul de a suferi de astm de furtună

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, un număr impresionant de 144 din 228 de persoane cu alergii sezoniere au raportat că au suferit de astm de furtună - adică 65%. Și multe dintre crizele de astm declanșate de furtuni nu au fost ușoare. Aproape jumătate dintre persoanele care au avut un atac au solicitat tratament de urgență la spital.

În rândul persoanelor cu alergii sezoniere, factorii de risc pentru a se confrunta cu astm de furtună includ faptul că au

- simptome de astm slab controlate (evaluate printr-un chestionar standard pentru astm)

- un scor scăzut la un test de expirație rapidă (un test de respirație obișnuit pentru astm)

Vezi și: Ceaiul care ameliorează cârceii. Este din ce în ce mai utilizat de români

- niveluri mai ridicate ale unui anumit anticorp (IgE specifică polenului de secară)

- un număr mai mare de anumite celule sanguine (eozinofile, care tind să crească atunci când oamenii au afecțiuni alergice)

- niveluri mai ridicate de oxid nitric expirat (o măsură a inflamației pulmonare în rândul persoanelor cu astm).

Nu toate persoanele cu acești factori de risc vor dezvolta astm de furtună. Și chiar și printre cei care o fac, atacurile de astm nu vor apărea neapărat la fiecare furtună. Dar poate fi util să știți dacă vă aflați printre cei expuși riscului, mai ales dacă locuiți într-o zonă în care furtunile sunt frecvente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel