Ce trebuie să știi dacă faci COVID-19 vara aceasta

Ce trebuie să știi dacă faci COVID - Foto: Freepik @wirestock
Ce trebuie să știi dacă faci COVID-19 în această vară. 

Cazurile de COVID-19 sunt din nou în creștere și în SUA, dar și în Europa.

Virusul a avut mai multe valuri repetate începând cu 2020 - dar acum este prima creștere notabilă a răspândirii de când urgența de sănătate publică (PHE) COVID-19 s-a încheiat în mod oficial în luna mai, punând capăt unei serii de politici și programe din epoca pandemiei.

Deși o mare parte din sfaturile din jurul COVID-19 rămân aceleași, peisajul post-pandemie arată puțin diferit. Iată ce trebuie să faceți dacă credeți sau știți că aveți COVID-19, scrie time.com

Ca întotdeauna, primul pas este să confirmați dacă aveți într-adevăr COVID-19 - dar acum, s-ar putea să trebuiască să plătiți pentru testul dumneavoastră.

Dacă testul este pozitiv, rămâneți acasă și anunțați-vă contactele.

Dacă testul este pozitiv, ar trebui să le spuneți tuturor celor cu care ați fost recent în preajmă, spune CDC. Este posibil să fi fost contagios înainte de a dezvolta simptome sau de a fi testat.

Chiar dacă pandemia s-a încheiat, îndrumările CDC spun în continuare că orice persoană cu COVID-19 ar trebui să se izoleze de ceilalți - inclusiv de persoanele din gospodărie - timp de cel puțin cinci zile întregi. CDC consideră că prima zi completă de izolare este ziua în care ați început să vă simțiți rău sau, dacă sunteți asimptomatic, ziua în care ați fost testat.

După ce au trecut cele cinci zile de izolare, CDC recomandă să purtați o mască de înaltă calitate, cum ar fi o mască N95 sau KN95, ori de câte ori trebuie să fiți în preajma oamenilor pentru încă cinci zile, deoarece este posibil să fiți încă contagios. Este în regulă să scoateți masca mai devreme doar dacă ați ieșit negativ la două teste separate la domiciliu, făcute la 48 de ore distanță, spune agenția.

În timp ce sunteți bolnav, CDC recomandă, de asemenea, să beți multe lichide și să folosiți medicamente antifebrile fără prescripție medicală, dacă este necesar.

Dacă începeți să aveți simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept, solicitați imediat asistență medical de urgență.

Dacă vă faceți griji cu privire la long COVID

Deocamdată, singura modalitate garantată de a evita COVID-ul lung este să nu luați COVID-19. Dar cercetătorii învață mai multe despre ceea ce poate preveni complicațiile pe termen lung la persoanele care se infectează - precum și despre trăsăturile care pot expune oamenii la risc, cum ar fi faptul de a nu fi vaccinat și de a avea infecții anterioare.

Există unele dovezi preliminare care arată că administrarea de medicamente antivirale, atunci când sunteți bolnav de COVID-19 poate ajuta la reducerea riscului de COVID lung mai târziu, deși această teorie nu a fost dovedită concret. În interviurile anterioare din revista TIME, experții au declarat că șansa de a preveni COVID Lung este un alt motiv pentru care persoanele cu risc ridicat ar trebui să ia antivirale, dar nu există încă suficiente date pentru a recomanda medicamentele persoanelor cu risc mai scăzut, care altfel nu ar fi eligibile.

Indiferent dacă luați sau nu medicamente, odihniți-vă cât mai mult posibil atunci când aveți COVID-19, deoarece unele dovezi anecdotice sugerează că acest lucru poate ajuta la prevenirea COVID lung. Unii experți recomandă evitarea exercițiilor fizice intense timp de cel puțin câteva săptămâni după ce testul a fost pozitiv.

Și dacă sunteți îngrijorat de posibilitatea de a dezvolta Long COVID, ați putea dori să faceți un test PCR pentru a confirma diagnosticul COVID-19. Având această înregistrare poate fi mai ușor să obțineți îngrijirea potrivită în viitor, dacă este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel