Ce tipuri de cancer operează robotul. Bogdan Marțian: Dacă n-ar fi costurile așa de mari, probabil că majoritatea operațiilor s-ar face cu robotul

Ce tipuri de cancer opereaza robotul - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Care sunt bolile și tipurile de cancer în care e folosită chirurgia robotică.

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate.

Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg.

Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Potrivit SANADOR, printre avantajele intervenției asistate robotic se numără și eliminarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului. Datorită celor 7 grade de libertate a brațelor (față de doar 2 grade pentru metoda laparoscopică) și versatilității deosebite, microinstrumentele robotice pot efectua aproape două rotații complete de cerc, ceea ce înseamnă un grad de libertate circumferențial de 540 grade. Toate aceste proprietăți ale robotului cresc calitatea manoperei chirurgicale și perfecționează mișcările mâinii chirurgului.

Sanador

Ce poate face robotul în patologia abdominală și care ar fi bolile sau tipurile de cancer în care e folosit robotul

"Robotul e folosit în multe tipuri de cancer. Vorbim în primul rând de cele două capete ale tubului digestiv și ale abdomenului și anume cancerele de rect, mai ales în cele jos situate, unde accesul este foarte greu și în cancerele de stomac sau joncțiune dintre esofag și stomac. Astea sunt extremele.

A fost folosit în toată patologia digestivă robotul și este folosit în continuare în toată patologia digestivă. Dar, pentru că utilizarea robotului este scumpă, există niște reticențe în a-l utiliza din cauza costurilor și existând problema asta s-a pus tot timpul în balanță ce avantaj aduce robotul față de laparoscopie.

Laparoscopia în foarte multe a ajuns gold standard, nu mai este chirurgia deschisă. În multe, în tumorile colorectale, în parte din tumorile gastrice nu chiar toate, dar într-o parte din ele a devenit gold standard, în funcție și de stadiu.

Și atunci se compară ce beneficii legate de supraviețuire, de rata de recidivă ș.a.m.d. Deci ce beneficii oncologice poate să aducă robotul în comparație cu laparoscopia. Și asta doar din cauza costurilor.

Dacă n-ar fi costurile așa de mari, probabil că majoritatea operațiilor s-ar face cu robotul, nu s-ar mai face laparoscopic.

Sigur, e caraghios să pui robotul să facă o colecistectomie, pentru că angajarea de resurse e prea mare, iar laparoscopia o face extrem de bine de multă vreme", a declarat medicul Bogdan Marțian, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Se operează foarte mult pancreas cu robotul"

 

"Dar se operează foarte mult pancreas cu robotul. Chirurgia pancreatică este prin ea însăși o chirurgie dificilă și deschis și laparoscopic și robotic. Și nu sunt multe centre în lume care reușesc să facă chirurgie mare, pancreatică, minim invaziv.

Acolo robotul aduce niște avantaje, din nou legate de precizia disecției și de acuratețea gestului chirurgical. Dar mai există un avantaj al robotului față de laparoscopie: capacitatea de a face suturi manuale mult mai ușor decât în lapaloscopie.

În laparoscopie se folosesc de cele mai multe ori staplere, capsele care închid și taie între capse.

Dar în robotică se folosește din ce în ce mai mult sutura manuală care este foarte precisă grație tehnologiei robotice", a mai spus medicul.

Rezecții hepatice majore cu robotul. Chirurgie urologică, beneficiu al roboticii

 

"Și se face foarte multă chirurgie hepatică robotică, inclusiv rezecții hepatice majore care sunt greve și deschise, și laparoscopic. În principiu orice rezecție se poate face și robotic.

Chirurgia urologică este unul dintre cei mai mari beneficiari ai roboticii. Și aici e vorba în primul rând de cancer de prostată unde accesul este extrem de dificil și de greu și reconstrucția după extirparea unui cancer de prostată este și ea dificilă și unde robotul a devenit gold standard", ne-a mai spus medicul Bogdan Marțian.

În urologie, robotul poate face:

- prostatectomii,

- nefrectomii parțiale sau totale,

- excizii ale chisturilor,

- cistectomie sau pieloplastie

"Și în rezecțiile renale, fie că se scoate un rinichi întreg, fie că se fac rezecții parțiale care sunt greu de făcut, destul de dificil de făcut laparoscopic. Se fac mult mai bine robotic, adică se scoate doar o parte din rinichi atunci când e posibil oncologic și nu se scoate tot rinichiul", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel