Cum să slăbești în timp ce dormi. Ce...
Dormitul mai puțin de șase ore pe noapte în mod constant poate avea efecte profunde asupra funcției cerebrale și a sănătății generale. Cercetările au arătat că lipsa somnului afectează performanța cognitivă, reglarea emoțiilor și crește riscul de boli neurodegenerative.
Trebuie să vezi: 7 secrete medicale care îți pot salva viața
Privarea de somn afectează negativ atenția, luarea deciziilor și memoria. Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI) raportează că lipsa somnului modifică activitatea în anumite părți ale creierului, ducând la dificultăți în luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, controlul emoțiilor și comportamentul și adaptarea la schimbări.
Incredibil! Citește și: În România lui 2025 sunt familii care se spală cu o singură periuţă de dinţi. Stomatolog: E imposibil de crezut. Le schimbă o dată la doi ani
În plus, a fost asociată cu depresia, suicidul și comportamentele riscante.
Studiile de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) au arătat că lipsa somnului reduce activarea în multiple regiuni ale creierului, inclusiv cele responsabile de atenție și funcțiile executive, potrivit Oxford Academic.
Lipsa somnului afectează capacitatea creierului de a gestiona emoțiile negative.
Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a descoperit că persoanele private de somn au dificultăți în suprimarea gândurilor nedorite, din cauza unei activități reduse în cortexul prefrontal dorsolateral drept, o regiune esențială pentru controlul gândurilor și emoțiilor.
Vezi și: Ce rol au asistenții medicali? Ar putea rezolva problema lipsei de medici?
Apoi, privarea cronică de somn este asociată cu îmbătrânirea accelerată a creierului și un risc crescut de boli neurodegenerative.
Cercetările de la Universitatea Yale indică faptul că somnul insuficient este legat de modificări ale creierului care preces și cresc riscul de accident vascular cerebral și demență mai târziu în viață.
În plus, studiile arată că până și o singură noapte de privare de somn poate crește nivelul de beta-amiloid în creier, o proteină asociată cu boala Alzheimer, potrivit Sleep Foundation.
Practic, studiile arată că menținerea unui domn adecvat este esențială pentru funcția cognitivă, bunăstarea emoțională și sănătatea creierului pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum să slăbești în timp ce dormi. Ce...
Acest aliment îți reduce nivelul...
Această substanță te ferește de...
Această pastilă are un efect...
De ce să adaugi puțină sare în încălțăminte. Trucul extrem de util...
Știai că până și o singură noapte...
De ce să pui un bol cu sare pe...