Ce se întâmplă în corpul tău când bei prea multă apă. Ce este suprahidratarea

ce se intampla in corpul tau foto:freepik@karlyukav
Ce se întâmplă în corpul tău când bei prea multă apă. Simptomele și cauzele suprahidratării.

Apa joacă un rol fundamental în funcționarea organismului uman. Suntem sfătuiți constant să bem apă pentru a ne menține hidratați. Cu toate acestea, așa cum este în cazul multor lucruri și obiceiuri, ”ce este prea mult, strică”, iar în ceea ce privește apa, "mai mult" nu este întotdeauna mai bine. Suprahidratarea sau consumul excesiv de apă poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Vezi și: De ce este important să ne și certăm cu cei dragi. Cum să transformi o ceartă într-o conexiune mai puternică cu cel de lângă tine

Celulele cerebrale sunt deosebit de sensibile la suprahidratare și la nivelurile scăzute de sodiu din sânge. Atunci când suprahidratarea apare încet, celulele cerebrale au timp să se adapteze, astfel încât pot apărea doar simptome ușoare (dacă există vreunul), cum ar fi lipsa de concentrare și letargia. Atunci când suprahidratarea apare rapid, pot să apară vărsături și dificultăți în echilibru. Dacă suprahidratarea se agravează, pot apărea confuzia, convulsiile sau coma, conform Msdmanuals.

Suprahidratarea apare atunci când consumăm o cantitate excesivă de apă într-un interval de timp relativ scurt, ceea ce duce la diluarea concentrației de sodiu din sânge. Sodiul este un electrolit esențial pentru funcționarea normală a organismului, și o concentrație prea scăzută a acestuia poate avea consecințe grave.

Cauzele suprahidratării

Consumul excesiv de apă: Consumul exagerat de apă într-un interval scurt de timp este cauza principală a suprahidratării. 

Efort fizic intens: Persoanele care fac exerciții fizice intense pot fi predispuse la suprahidratare, deoarece pot consuma cantități semnificative de apă, fără a compensa pierderile de sodiu prin transpirație.

Boli sau afecțiuni medicale: Anumite boli sau condiții medicale, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă sau insuficiența renală, pot afecta capacitatea corpului de a excreta excesul de apă, crescând riscul de suprahidratare.

Riscurile și consecințele suprahidratării

Dezechilibre electrolitice: Suprahidratarea poate duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge, ceea ce poate provoca simptome, precum confuzie, greață, vărsături și, în cazuri grave, convulsii sau comă.

Afecțiuni neurologice: Suprahidratarea poate afecta sistemul nervos central, provocând simptome precum dureri de cap severe, letargie și tulburări cognitive.

Tulburări digestive: Consumul excesiv de apă într-un interval scurt poate duce la disconfort abdominal, balonare și diaree.

Suprahidratarea poate duce la frecvente urinări, inclusiv nocturne, ceea ce poate perturba somnul.

Cum să evităm suprahidratarea

În mod normal, organismul nostru are semnale, care ne spun când avem nevoie de apă. Învață să îți asculți corpul și să bei apă atunci când simți că ești deshidratat, nu în exces.

Dacă faceți exerciții fizice intense sau sunteți expuși la căldură mare, asigurați-vă că beți cantități adecvate de apă, dar nu exagerați, conform Healthline.

Multe fructe și legume conțin apă, așa că asigurați-vă că dieta dvs. include aceste alimente.

Dacă aveți boli cronice sau luați medicamente care vă pot afecta nivelul de sodiu sau echilibrul hidric, discutați cu medicul despre cantitatea de apă pe care ar trebui să o beți zilnic.

Vezi și: De ce să îți creezi o rutină zilnică. Ce efecte benefice pentru sănătate îți poate aduce acest obicei

Suprahidratarea poate avea efecte negative asupra sănătății noastre și poate duce la dezechilibre electrolitice periculoase. Este important să consumăm apă în mod responsabil, ascultând semnalele corpului nostru și evitând excesul. Dacă aveți îngrijorări cu privire la nivelul de hidratare sau consumul de apă, este întotdeauna indicat să consultați un medic pentru sfaturi personalizate și orientare adecvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel