Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic. Efectul pe care sigur nu l-ai știut până acum

Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic - Foto: Freepick @reflex-ajans
Mierea are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Iată ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere zilnic.

Mierea de albine este un dulce deloc agresiv cu organismul uman, iar prin conținutul său de vitamine și minerale aceasta hrănește corpul și are beneficii pentru sănătate. Pe lângă acestea, în mierea de albine se regăsește Crom 3.

”Cromul 3, care este considerat biologic activ dintre speciile de crom, contribuie la reducerea nivelului de glucoză din sânge, ajutând la fixarea glucozei”, a explicat prof. univ. Ion Ion, facultatea de Chimie și Biochimie, la Pro TV.

Cromul 3 ajută glucoza să intre în sânge, acolo unde este folosită sub formă de energie, un alt proces favorabil organismului uman, astfel că atunci când sunteți obosit este recomandat consumul de miere.

O lingură de miere de albine conține:

-calorii 61

-carbohidrați 17 grame

-riboflavină (vitamina B2) 1% din necesarul zilnic

-cupru 1% din necesarul zilnic.

Mierea conține cantități mici de anumite substanțe nutritive, însă majoritatea oamenilor nu mănâncă suficient de multă miere ca aceasta să devină o sursă semnificativă de vitamine și minerale.

Vezi și: Buze crăpate și uscate. Cu ce poți să înlocuiești balsamul de buze

Ce se întâmplă dacă mănânci o lingură de miere în fiecare zi

Cu siguranță corpul îți va mulțumi pe deplin. Mierea naturală are un conținut bogat de compuși bioactivi și antioxidanți, precum flavonoizi și acizi fenolici. Acestea se regăsesc mai mult în mierea mai închisă la culoare.

De altfel, multe dintre beneficiile mierii se datorează conținutului de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, care pot contribui la îmbătrânirea prematură, diabetul zaharat de tip 2 sau boli de inimă. Indicele ORAC al mierii de albine este 130 μ mol TE/100g, potrivit SuperFoodly.

Benefică pentru reglarea glicemiei. Chiar dacă și mierea de albine crește nivelul de zahăr din sânge, asemenea zahărului rafinat, utilizat în alimentație, dar și foarte prezent în produsele ultraprocesate, antioxidanții din miere pot proteja împotriva sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că mierea poate crește nivelul de adiponectină, un hormon care reduce inflamația și îmbunătățește reglarea zahărului din sânge, arată Healthline.

Chiar și așa, este recomandat consumul cu moderație de miere de albine în cazul persoanelor cu diabet.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Consumul de miere ajută la prevenirea bolilor de inimă. Potrivit unui studiu, mierea poate să reducă presiunea arterială, să îmbunătățească nivelul grăsimilor din sânge, să regleze bătăile inimii și să prevină moartea celulelor sănătoase - toți factorii care pot îmbunătăți funcția și sănătatea inimii.

Vindecă arsurile și rănile. Mierea este folosită ca tratament topic încă din Antichitate, pentru vindecarea arsurilor și rănilor. O analiză a 26 de studii privind mierea și îngrijirea rănilor a constatat că aceasta este cea mai eficientă pentru vindecarea arsurilor medii, precum și a rănilor infectate după intervențiile chirurgicale.

Un alt studiu la care au participat diabetici cu ulcerații la nivelul picioarelor a raportat o rată de vindecare de 43,3% în urma tratamentului cu miere. Cercetătorii consideră că succesul tratamentelor dermatologice cu miere se datorează  efectele antibacteriene și antiinflamatorii pe care le are acest produs natural.

Reduce tusea. Tusea este un act, voluntar sau involuntar, prin care organismul încearcă să curețe tractul gâtul de particulele străine, microbi, iritanți, fluide sau mucus. De altfel, tusea este o problemă comună, atât la adulți, cât și la copii în sezonul infecțiilor respiratorii superioare, care pot afecta somnul și calitatea vieții întregii familii. 

Sunt situații în care siropurile de tuse nu mai au niciun efect asupra acestea, mai mult, pot da reacții adverse, iar atunci este bine să aruncă o privire spre mierea de albine care ne poate ajuta să gestionam tusea. Un studiu arată că mierea, consumată seara, poate îmbunătăți calitatea somnului la copiii cu tuse, la fel de bine ca și pentru părinții lor.

Mai mult decât atât, față de siropurile-medicament, mierea de albine nu are niciun fel de reacție adversă. Însă trebuie subliniat că mierea este interzisă copiilor sun 1 ani, deoarece crește riscul de botulism.

Poate fi folosită în diete. Deoarece nu conține grăsimi și proteine, mierea poate fi utilizată în diete, pentru îndulcit iaurtul de la micul dejun, ceaiul sau cafeaua. 

Îmbunătățește memoria. Cercetările sugerează că suplimentarea cu miere poate proteja de neuroinflamare, reduce stresul oxidativ și crește factorii neurotrofici derivați din creier. La nivel cognitiv, s-a demonstrat că mierea îmbunătățește memoria și învățarea, încetinește declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea și reduce anxietatea, arată FrontiersIn.

Cercetările continuă în acest sens, mai menționează sursa de mai sus.

Vezi și: Sirop de muguri de brad. Cum se prepară, cum se bea și care sunt beneficiile sale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel