Ce se întâmplă dacă iei medicamente înainte de culcare. Cum îți afectează somnul

medicamente - FOTO: Freepik@photohobo
Ce se întâmplă dacă iei medicamente înainte de culcare. Este posibil să ai un ritual pentru a lua medicamentele, cum ar fi să le iei chiar înainte de prânz sau imediat după micul dejun. În cazul altor persoane, medicii le-au prescris tratament și pentru perioada de noapte. Iată ce se întâmplă dacă iei medicamente înainte de culcare.

Chiar dacă ziua ta este aglomerată, este o idee bună să stabilești un program pentru luarea medicamentelor în funcție de momentul zilei și dacă acestea ar trebui luate cu mâncare. Desi unele medicamente sunt cel mai bine luate pe stomacul gol sau plin, te poți întreba dacă este în regulă să le iei chiar înainte de culcare. Administrarea medicamentelor depinde de indicațiile medicului care le-a prescris.

Chirurgul cardio-toracic dr. Alexandra Kharazi a explicat că totul depinde de medicamentul pe care îl iei. Medicamentele precum beta-blocantele se iau de două ori pe zi, deci este în regulă să le iei înainte de culcare.

Cu toate acestea, anumite medicamente pot provoca coșmaruri sau insomnii și pot reduce cantitatea de melatonină eliberată de organism. În timp ce alte medicamente pot fi luate înainte de culcare, acestea ar putea, de asemenea, să interfereze cu ciclul tău de somn.

Vezi și: Mierea cu lămâie, remediul natural împotriva tusei. Calmează și durerea de gât

Medicamentele care te pot ține treaz

Diureticele sunt destinate să ajute rinichii să elimine excesul de sare și apă din organism. Prin urmare, diureticele te pot ține treaz dacă le iei înainte de culcare, deoarece este mai probabil să te trezești pentru a merge la baie.

Medicamentele stimulante care tratează tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt destinate să fie luate dimineața pentru a îmbunătăți concentrarea. Administrarea lor seara va perturba somnul.

Corticosteroizii pentru astm sau alergii pot afecta ciclul tău de somn, iar unele ar putea să te facă să te simți ca și cum ai fi consumat cafeină. Similar, unele medicamente pentru sinuzită sau răceală cu pseudoefedrină sau fenilefrină te pot stimula, așa că fii conștient de cum acestea te pot afecta înainte de a le lua înainte de somn.

"Dacă există vreo incertitudine cu privire la faptul dacă este sigur să iei medicamente înainte de culcare, verifică cu un medic, furnizor sau farmacist", a spus Kharazi, potrivit Health Digest.

Vezi și: COVID, efecte devastatoare. Leziuni severe, silențioase cu efecte îngrijorătoare pe termen lung

Cum interacționează medicamentele cu somnul

Medicamente - FOTO: Freepik

Kharazi sugerează să verifici efectele secundare ale medicamentelor tale, mai ales dacă ai limitări fizice.

"Dacă una dintre efectele secundare ale unui medicament este amețeala, iar cineva are probleme de mobilitate și ia acest medicament înainte de culcare, acest lucru poate crește riscul de cădere. Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă dormi singur și nu poți primi ajutor imediat", a spus ea.

Medicamentele sub formă de pastile sau lichide nu fac de obicei o mare diferență, cu excepția cazului în care ai probleme la înghițirea pastilelor. Kharazi sugerează să îi ceri medicului tău o formă lichidă a medicamentului tău dacă ai dificultăți în a înghiți pastile.

Vezi și: Alertă epidemiologică în România. Alexandru Rafila, anunț

Unele medicamente, cum ar fi statinele pentru scăderea colesterolului, sunt cel mai bine luate la culcare. Ficatul are tendința de a produce mai mult colesterol noaptea, așa că acesta este momentul când aceste medicamente sunt cele mai benefice.

Medicamentele pentru artrita reumatoidă ar trebui, de asemenea, luate noaptea, deoarece simptomele sunt mai rele dimineața. Aceste medicamente sunt concepute să elibereze doza maximă în timp ce dormi pentru a încetini producția de citokine care provoacă simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel