La vârsta a doua, prevenția...
Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge, esențial pentru funcționarea optimă a organismului, fiind reglată strâns de insulină, hormonul secretat de pancreas.
Glicemia normală se situează între 70 și 100 mg/dL pe stomacul gol, iar creșterea sau scăderea acestui nivel poate indica probleme de sănătate, cum ar fi diabetul. Dieta echilibrată, exercițiile fizice regulate și gestionarea stresului contribuie la menținerea unei glicemii sănătoase.
Există anumite alimente care pot crește rapid nivelul glicemiei în sânge, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu diabet sau pentru cele care își doresc să mențină un nivel constant al glicemiei.
Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Printre aceste alimente se numără:
- Carbohidrați rafinați precum pâinea albă, orezul alb și pastele procesate
- Zahăr și dulciuri
- Sucurile de fructe
- Alimente bogate în grăsimi saturate
- Alcoolul
- Alimente procesate care conțin adesea ingrediente rafinate și zahăr adăugat
Ei bine, un specialist în diabet a făcut un experiment pe TikTok în care a arătat ce se întâmplă cu glicemia sa după ce mănâncă 100 gr. de ovăz cu apă, o rețetă clasică pe care mulți o consumă la micul dejun.
"Ce se întâmplă cu glicemia mea după 100 de gr. de fulgi de ovăz?
Foto: Freepik @HandmadePictures
Voi consuma această masă de fulgi de ovăz cu apă, pur și simplu.
Probabil că va fi destul de oribil, dar am un senzor de glicemie (n.r. pe mână) așa ca hai să vedem împreună.
Anticipezi că nu ar trebui să crească foarte mult, nu-i așa? Pentru că e doar ovăz.
Hai să vedem!", a spus medicul diabetolog Victor George în experimentul său, postat ca videoclip pe TikTok.
"Dacă ne uităm împreună, vedem că am pornit cam de la 110 glicemia și în mod absolut surprinzător am ajung, într-o oră, la un vârf de 200 de miligrame pe decilitru. Glicemia după doar 100 de grame de ovăz, de fulgi de ovăz cu apă.
Și poate că pare ciudat și într-adevăr este, dar pentru mine asta se pare că a fost răspunsul.
E un pic de așteptat pentru că sunt doar carbohidrați, să zicem, deși sunt carbohidrați cu fibre complecși și atât.
Dar fără prea multe proteine, fără fibre, legume prea multe, fără grăsimi care să mai întârzie absorbția glucidelor.
Așa că da, pentru mine se pare că 100 de grame de ovăz determină un vârf glicemic destul de mare. Asta un înseamnă că pentru toată lumea va avea același răspuns", a mai spus medicul.
Foto: Freepik @allahstockspic
Având același senzor care monitorizează glicemia în continuu, medicul a făcut același experiment cu 100 gr de ovăz, la care a adăugat și 30 de gr. de semințe de chia.
"M-aș aștepta să aibă un efect mai bun asupra glicemiei. Și dacă ne uităm la glicemie, observăm că pornește cam de la 100 și după o oră, crește cam la fel ca înainte, cu ovăzul simplu fră aceste semințe minunate.
Deci într-adevăr, nu este creșterea glicemică așa de mare și așa de durată ca înainte, dar e o diferență destul de neglijabilă aș putea spune.
Probabil, că să vedem un efect, cel puțin pentru mine mai mare, ar trebui să adăugăm și ceva grăsimi sănătoase, poate niște nuci, fibre mai multe, poate niște semințe de psilium și poate și ceva proteine mai multe.
Dar observăm, chiar și așa, cu aceste semințe minunate de chia că tot a fost glicemia peste 200", a conchis dr. Victor George.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...