Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci turmeric: efecte benefice și reacții adverse

Turmeric, efecte benefice și reacții adverse în organism
Turmericul ar putea deveni un ingredient preferat pentru oricine află despre beneficiile pe care le aduce sănătății.

Turmericul a fost folosit din cele mai vehci timpuri în ceremonii relogioase și ca plantă medicinală, pentru proprietățile sale vindecătoare. Arheologii care lucrează în India au găsit reziduuri de turmeric în vase de lut care datează încă din anul 2500 î.Hr. De-a lungul istoriei omenirii, rădăcina galben-portocalie aurie, un membru al familiei ghimbirului, a fost apreciată pentru presupusele sale puteri de vindecare și pentru utilizarea în ceremoniile religioase.

Doar în ultimii 25 de ani medicina modernă a primit mai multă atenție. În acest timp, peste 3.000 de lucrări științifice au explorat potențialele beneficii medicinale ale turmericului, conform cărții Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.

Iată ce spun unele studii recente despre ceea ce se poate întâmpla cu corp atunci când turmericul devine o parte a dietei. Pe scurt, cercetătorii cred că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului fac din condiment un vindecător foarte puternic. La urma urmei, inflamația și stresul oxidativ sunt implicate în multe boli cronice.

Atenție, totuși! înainte de a lua suplimente de turmeric, consultați-vă medicul pentru a aflacum ar putea afecta medicamentele pe care le luați.

1 Este posibil să simțiți mai puține dureri de artrită.

Osteoartrita genunchiului este una dintre cele mai dureroase și frecvente tulburări articulare legate de vârstă. Un tratament tipic de primă linie sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum diclofenacul. Într-un mic studiu din revista Trials, cercetătorii au atribuit 139 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului fie 500 de miligrame de curcumină (ingredientul antiinflamator din turmeric) de trei ori pe zi, fie o tabletă de 50 de miligrame de diclofenac de două ori pe zi timp de 28 de zile. După 14 și 28 de zile, subiecții care au primit turmeric au raportat o îmbunătățire cu 50%, ameliorarea durerii similară observată de subiecții care au luat medicamentul pe bază de rețetă. În mod surprinzător, cercetătorii au observat, de asemenea, că cei care au luat curcumină au pierdut, în medie, 2% din greutatea corporală în patru săptămâni.

2 Este posibil să slăbești puțin.

O serie de studii pe animale au sugerat că curcumina poate ajuta la pierderea în greutate și poate reduce grăsimea abdominală. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, unele mici studii umane indică faptul că formele biodisponibile de suplimente cu curcumină pot avea un efect pozitiv asupra compoziției corpului. Un studiu din 2015 asupra persoanelor supraponderale care au avut probleme să slăbească după o dietă de 30 de zile și un program de schimbare a stilului de viață a arătat că suplimentarea cu 800 de miligrame de curcumină timp de 30 de zile a dus la reduceri semnificative ale greutății, grăsimii corporale și circumferinței șoldului și taliei.

3 Puteți reduce riscul de a dezvolta diabet.

Mai multe studii au sugerat că turmericul poate fi eficient în prevenirea prediabetului și a diabetului de tip 2, inclusiv un studiu din 2009 de la Programul de cercetare pentru diabet și boli metabolice de la Universitatea Auburn. Acea cercetare a comparat curcumina, compusul bioactiv din turmeric, cu metformina, medicamentul obișnuit pentru diabet, și a constatat că condimentul antiinflamator este chiar mai puternic decât medicamentul pe bază de rețetă în scăderea glicemiei. Alte cercetări publicate în 2012 în Diabetes Care au testat suplimentarea cu curcumină la un grup de 240 de persoane cu prediabet. Subiecții au fost desemnați aleatoriu să ia fie capsule de curcumină, fie capsule placebo timp de nouă luni. După perioada de testare, mai mult de 16% dintre persoanele din grupul placebo au dezvoltat diabet de tip 2, comparativ cu niciunul din grupul tratat cu curcumină. Cercetătorii spun că studiul a demonstrat că curcumina îmbunătățește funcția celulelor β producătoare de insulină din pancreas. Diabetul este rezultatul pierderii sau disfuncției acestor celule importante.

4 Posibilă protecție a creierului.

Cercetările au arătat că curcumina poate bloca anumiți stimuli inflamatori și poate suprima inflamația, care a fost legată de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă. Un studiu din Advances in Nutrition din 2018 a concluzionat că „suplimentarea dietei cu curcumină, un compus polifenolic antiinflamator din turmericul condiment cu curry, este o abordare potențială pentru a preveni declinul cognitiv accelerat prin contracararea proceselor inflamatorii cronice”.

Alte cercetări indică faptul că curcumina poate proteja creierul de toxine, în special de aluminiu. Se știe că aluminiul afectează memoria și învățarea spațială, iar acest metal poate pătrunde în corpul uman prin tractul gastrointestinal și plămâni prin vase de gătit, produse cosmetice și produse farmaceutice.

Într-un studiu pe animale publicat în ianuarie 2021 în Biomed Research International, cercetătorii au injectat clorură de aluminiu în șoareci cărora li s-au administrat doze orale de extract de turmeric și un ulei esențial de extract de turmeric. În cadrul studiului, din care o parte a pus șoarecii printr-un labirint provocator, turmericul părea să inverseze semnificativ simptomele cognitive de la aluminiul toxic. În plus, turmericul hrănit șoarecilor părea să protejeze celulele creierului din hipocamp de deteriorare.

5 Poate provoca diaree.

În timp ce majoritatea studiilor arată că turmericul este bine tolerat, unii oameni se confruntă cu arsuri la stomac și GERD (boala de reflux gastroesofagian), tulburări de stomac și diaree, conform RxList.com. Alte reacții adverse potențiale includ scăderea zahărului din sânge, reducerea coagulării sângelui, deficiența de fier și interacțiunile negative cu unele medicamente prescrise.

O problemă semnificativă cu obținerea de curcumină suficientă pentru ca organismul să o utilizeze pentru beneficiile potențiale este că compusul este slab absorbit, metabolizat rapid și eliminat rapid. Dar un alt condiment pe care îl puteți adăuga la curry poate anula această problemă: piper negru. O analiză a cercetărilor din revista Foods a arătat că prin combinarea piperinei, ingredientul activ cheie din piperul negru și curcumina, a crescut biodisponibilitatea cu 2.000%. Așadar, data viitoare când vă completați raftul pentru condimente, luați și niște turmeric și piper negru, plus evitați aceste alimente care vă agravează arsurile la stomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel