Un nou instrument de evaluare a...
Prepararea sucurilor nu este mai sănătoasă decât consumul de fructe și legume întregi. Extragerea sucului extrage sucul din fructele sau legumele proaspete. Lichidul conține majoritatea vitaminelor, mineralelor și substanțelor chimice vegetale (fitonutrienți) care se găsesc în fructe. Cu toate acestea, fructele și legumele întregi au, de asemenea, fibre sănătoase, care se pierd în timpul majorității sucurilor.
Unii cred că sucurile sunt mai bune decât consumul de fructe și legume întregi, deoarece organismul poate absorbi mai bine substanțele nutritive și oferă sistemului digestiv o pauză de la digerarea fibrelor. Aceștia spun că sucurile pot reduce riscul de cancer, vă pot stimula sistemul imunitar, pot elimina toxinele din organism, pot ajuta digestia și vă pot ajuta să slăbiți.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să ateste că sucurile extrase sunt mai sănătoase decât sucul pe care îl obțineți mâncând fructul sau leguma în sine.
"Sucurile naturale și smoothie-urile sunt bazice prin definiție, pentru că ele trec prin stomac și nu influențează pepsina, merg și se absorb în intestin, pe amilază, pe lipază.
Motivația zilei: Vei învăța să lupți cu ele!
Sigur, calorii aduc o grămadă. Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, mai ales când sunt copii implicați în toată ecuația. Fructele se mănâncă, nu se beau!
Fructele se mănâncă, pentru că noi avem nevoie de fibre, avem nevoie de partea de glucide care se arde lent.
Deci acel foc de lemne, în momentul în care bei doar sucul respectiv, vorbim despre glucoză și fructoză care se absorb instantaneu, produc o vâlvătaie mare de glicemie crescută, nevoie de insulină și depunere pe abdomen, pentru că până la urmă, fructoza de metabolizează în ficat și apare ficatul gras, deși bei fresh de portocale.
Nebând cu pulpă, neavând cine să se opună acestei creșteri a glicemiei, obținem un abdomen pe care nu-l dorim", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu, blenderul nu face nimic altceva decât să înlăture partea sănătoasă din fruct.
"Blenderul izolează pulpa, partea bună. Mâncăm fructele și rar mai bem câte un smoothie, adică să avem și fibra.
Tăiem portocala în 4, punem un pic de apă și o blenduim în așa fel încât să avem un smoothie", a mai spus medicul nutriționist.
Mai mult, Lygia Alexandrescu spune că sucurile fără zahăr sunt o mare păcăleală.
"O mare păcăleală, pentru că a nu stimula insulina atunci când bei ceva fără zahăr și avea gust dulce nu înseamnă că e un lucru sănătos.
Atunci când simțim gust dulce în gură, creierul spune zahăr și asta înseamnă că avem nevoie de insulină și acea stimulare a insulinei, prin prezența gustului dulce va conduce mai târziu la aport de grăsimi saturate, la acea poftă de dulce care s-a satisfăcut, cu ceva ce nu necesită metabolizare, pentru că nu va fi niciun fel de glucoză crescută, dar pancreasul simte acel zahăr fals și chiar în timpul acelei zile vom simți nevoia să mâncăm sărat, să mâncăm gras. Lucrurile nu rămân nepedepsite.
Dacă vrem totuși să bem un suc, să o facem cu un suc ambalat în sticlă care are zahăr normal. În niciun caz zaharină, ci o stevia sau un zahăr de mesteacăn care au sursă naturală. Deci nu îndulcitori cu zero calorii", a conchis Lygia Alexandrescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...