Ce se ascunde în spatele unei dependențe. Noua dependență care ne îmbolnăvește pe toți. Dr. Laura Cătană: Ne fură viața, totul este dat peste cap!

Dependenta - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Ce se ascunde, de fapt, în spatele dependențelor și ce anume provoacă problema. Dr. Laura Cătană: "Întotdeauna le zic că asta e cea mai mică problemă"

Dependențele reprezintă o realitate complexă a societății contemporane, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate că multe dintre aceste dependențe sunt cunoscute de ani de zile, evoluția tehnologică și schimbările culturale au dat naștere unor dependențe noi, care au redefinit modul în care trăim și interacționăm cu lumea noastră.

Oamenii au fost dintotdeauna predispusi să dezvolte dependențe. În trecut, acestea se rezumau la consumul de substanțe precum alcool sau droguri, dar astăzi, dependențele pot lua forme mult mai subtile. Un exemplu notabil este dependența de internet și de tehnologie.

"Deși pacienții care ni se adresează nouă se adresează pentru dependență, eu întotdeauna le zic că e cea mai mică problemă. 

Succesul medical în tratarea unei probleme de dependență înseamnă să ajungem la miezul problemei", ne-a spus medicul psihiatru Laura Cătană, care ne-a explicat ce se ascunde în spatele acestor dependențe.

Ce se ascunde în spatele dependenței?

În timp ce dependențele moderne aduc cu ele propriile lor provocări și riscuri, este important să înțelegem că ele pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, gen sau statut social. Cu toate acestea, există speranță pentru cei afectați de dependențe.

Tratamentele și terapiile sunt disponibile pentru a ajuta oamenii să depășească aceste probleme și să-și recâștige controlul asupra vieții lor.

"De obicei găsim tulburări de natură psihică, o depresie, o anxietate, tulburări de personalitate care pe plan emoțional, neștiind să le gestioneze, persoanele își caută refugiu in dependențe. 

Și aici la dependențe putem să discutăm despre clasificarea lor.

Foto: Freepik @senivpetro

 

De obicei când discutăm de o dependență, majoritatea fug cu gândul la substanțe, dar putem să spunem așa, că dependența de substanțe include mai multe subcategorii:

- Dependența de alcool, care din păcate este un refugiu la starea de nebine. Foarte multe persoane pe fonduri de stres, pe epuizare își caută refugiu în alcool fără să-și dea seama că de la un consum minim ajung la dependență. 

- Dependența de substanțele pe care toată lumea le discută în momentul de față. Drogurile.

- Dependența de medicamente: opioidele și benzodiazepinele. Una este să faci un tratament și alta este să le consumi în scop de a te droga.

Foto: Freepik @kanpvl07

 

Dependențele care au impact asupra comportamentului:

- Dependența de jocuri de noroc, care în ultima perioadă sunt o mare problemă, în primul rând pentru impactul financiar, stresul permanent de a paria.

- Dependența de internet care ne fură viața, relațiile interpersonale, totul este dat peste cap.

 

Foto: Freepik @stefamerpik

 

- Dependența de jocurile video este o mare problemă.

- Dependența de mâncare. Mâncatul compulsiv pe baza emoțiilor și a stresului", a declarat Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, în emisiunea "Dezbateri în sănătate" de la DC Medical și DC News.

Ce provoacă dependența. Există un profil anume al unui posibil dependent sau al unei persoane care riscă să pice în patima viciilor, o persoană care are o predispoziție?

"Ca să avem rezultate și să putem putem trata dependențele trebuie să fie o evaluare amănunțită. 

De obicei, factorii declanșatori sunt multiplii și încă o dată revin asupra înțelegerii cauzei și a problemelor. 

Stresul, traumele, stresul venit din copilărie, persoanele sensibile care nu pot să-și gestioneze emoțiile, la un moment dat pot să cadă în patima unui consum a substanțelor. 

Inițial de moment, să treacă acel episod, dar creierul primește de la substanța respectivă ca o recompensă, neurotransmițătorii aducând starea de plăcere, senzația de plăcere, ceea ce face ca acel consum să fie repetat", a conchis medicul Laura Cătană.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel